TIL UNGDOMMEN: Barack Obamas forbilde, John Lewis (71), ba spesifikt om å få møte norsk ungdom da han ble invitert til Norge av Fredsforskningsinstituttet (Prio). —Da jeg var på disse menneskenes alder, møtte jeg folk som inspirerte meg. Som Martin Luther King jr. og etter hvert John F. Kennedy. De inspirerte meg og ble mine helter. Jeg vil tale til lederne for det nye århundre. Vi har ennå en lang vei å gå, sier Lewis, mens begeistrede elever kom til ham og ba om innspill, om å få bli avbildet med legenden og om autografer. Foto: Nina Hansen/Dagbladet

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL UNGDOMMEN: Barack Obamas forbilde, John Lewis (71), ba spesifikt om å få møte norsk ungdom da han ble invitert til Norge av Fredsforskningsinstituttet (Prio). —Da jeg var på disse menneskenes alder, møtte jeg folk som inspirerte meg. Som Martin Luther King jr. og etter hvert John F. Kennedy. De inspirerte meg og ble mine helter. Jeg vil tale til lederne for det nye århundre. Vi har ennå en lang vei å gå, sier Lewis, mens begeistrede elever kom til ham og ba om innspill, om å få bli avbildet med legenden og om autografer. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Få inn folk som jobber med fred

Barack Obamas store helt, John Lewis, inn i Nobelkomitédebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelkomiteen bør inkludere mer enn pensjonerte politikere, mener den siste gjenlevende leder fra den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen, John Lewis.

Ikke mange har nærkontakt med fredsprisvinnere. Den 71-årige kongressmannen John Lewis kjenner to. Han samarbeidet tett med Martin Luther King jr. inntil han ble drept i 1968.

Da Barack Obama holdt sin innsettelsestale som USAs 44. president, satt John Lewis rett bak ham på podiet. Lewis var den første som den Obama tok i hånda. Lewis sa «gratulerer, Mr. President», og Obama svarte «Takk, John», jeg trenger dine bønner».

- Og ja, jeg ber for ham ennå, ler Lewis til Dagbladet.

Håp og optimisme Avdøde Martin Luther King jr. er Lewis? store helt, og den amerikanske kongressmannen er stolt og glad over at King jr. fikk Nobels fredspris. Hva Lewis mener om at Obama fikk fredspris, sier han ikke mye om.

- Jeg vet ikke hva de ulike komitemedlemmene tenkte, men jeg tror avgjørelsen ble tatt rundt valget, fordi han brakte med seg så mye håp og optimisme. Det handlet om hva de de antok at han ville gjøre i framtida, om hans potensial, sier Lewis.

Pensjonerte politikere må ut av Nobelkomiteen, advarte den britisk-pakistanske forfatteren og samfunnsdebattanten Tariq Ali, Europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, og direktør i Fredsforskningsinsituttet (Prio) i Dagbladet i forrige uke. Harpviken mener komiteen må fornyes for å unngå prestisjefall.

I dag åpner Arbeiderpartiets Raymond Johansen for en ny og mer internasjonal komité. 71-årige Lewis har også en mening om komiteens sammensetning.

- Jeg bor ikke her i Oslo, i Norge, eller i denne delen av verden, men jeg synes en bør vurdere å få inn folk som forsker på eller jobber med fred, er Lewis? råd til Stortinget, som skal utnevne komitémedlemmene.

Har energien og evnene USAs Barack Obama høster nå knallhard kritikk fra alle kanter, både i USA og fra resten av verden.

- Folk må være tålmodige med Obama, og det er for tidlig å se på denne presidenten som en fiasko. Hans hender er fulle...det er så mye som skjer i verden, og han har ikke endt en (president) termin ennå. Han har egenskapene, engasjementet, energien og evnene til å framstå som en stor leder og en stor president. Jeg er veldig optimistisk når det gjelder Amerikas framtid under hans lederskap, sier Lewis.

Seinest lørdag møtte Lewis den amerikanske presidenten.

- Jeg oppfordret ham til å reise seg, til å kjempe og presse på. Og han vil gjøre det, sier Lewis, før han henvendte seg til de mange elevene som strømmet til ham på Oslo katedralskole i går.

Helt sykt I festsalen på Oslo katedralskole fortalte Lewis inngående om de 40 gangene han ble arrestert, om den gangen han så døden i øynene og om viktigheten av å jobbe for det du tror på, uten vold.

- Vi bor alle i samme hus. Vi er ett folk, en familie og vi bor i ett hus. Dere er de nye lederne i dette århundre. Ikke gi opp, hold på drømmene deres og redd planeten. Ikke bare for dere sjøl, men for framtidige generasjoner, sa Lewis til de svært lydhøre elevene.

- Det var helt sykt og så kult å høre om fra en person som har vært med på noe jeg har lest og hørt så mye om. Jeg kunne føle det han fortalte om, og det er sikkelig rart at han tok seg tid til å komme hit, sier den 17-årige «katta»-eleven Jakob Baiden og fortsetter:

- Vi har mye å lære av ham også her hjemme. At hvis noe er urettferdig, må du si fra. Gjennom ikke-vold.

MYE KONTAKT: President Barack Obama beærer sin helt, John Lewis i en seremoni i det hvite hus i februar i år. Lewis mener verden må være tålmodig med Obama, som han mener har evnene, energien, egenskapene og engasjementet til å bli en president verden vil huske. Foto: Carolyn Kaster/Ap/Scanpix
MYE KONTAKT: President Barack Obama beærer sin helt, John Lewis i en seremoni i det hvite hus i februar i år. Lewis mener verden må være tålmodig med Obama, som han mener har evnene, energien, egenskapene og engasjementet til å bli en president verden vil huske. Foto: Carolyn Kaster/Ap/Scanpix Vis mer