HVA SKAL KRABATEN HETE? Trolig ikke Anders, skal vi tro navnetrendene etter 22.juli. Foto: Colourbox
HVA SKAL KRABATEN HETE? Trolig ikke Anders, skal vi tro navnetrendene etter 22.juli. Foto: ColourboxVis mer

Få kaller barnet sitt Anders

Bare ni gutter har fått navnet Anders etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kom Statistisk sentralbyrås (SSB) navneoversikt for 2011. Den viser en betydelig nedgang av navnet Anders etter 22. juli.

I 2010 fikk 99 gutter navnet Anders. Det gav en 86. plass på listen over mest brukte guttenavn, og utgjorde 0,3 prosent av gitte guttenavn i 2010.

Drastisk nedgang Til og med juli 2011 fikk 59 gutter navnet Anders - fortsatt 0,3 prosent, mens i det resterende halve året fikk kun ni gutter navnet Anders.

Det har imidlertid ikke vært stor pågang for å bytte bort Anders-navnet. Endringen er som for andre vanlige mannsnavn, i følge SSB.

Emil og Emma troner 493 fikk navnet Emil i fjor, mens 475 ble hetende Lucas/Lukas. Deretter fulgte 443 Mathias/Matias.

Blant jentene var det som i 2010 Emma som topper med 470 navngivinger, fulgt av Nora/Norah med 431 og Sara/Sahra/Sarah med 413.

Kortere navn - Det kan se ut til at vi går i retning kortere navn, selv om noen lengre navn nok også vil være populære i årene som kommer, sier navneforsker Ivar Utne.

Han synes det er interessant at vi ser korte navn krype oppover på listene.

- Det er en tydelig vekst for guttenavnene Liam, Leon, Theo og Max fra 2006 til 2011. Dels tyske og dels engelske navn er mote nå. Det er også interessant at gamle tradisjonsnavn kommer igjen, som Mikke og Ola.

Gamle navn - Foreldre plukker også fram navn vi kjenner til fra hundre år siden som Agnes, Alma, Otilie, Vilma, Alfred, Luvig og Alvin, sier Utne. Det gamlte tradisjonsnavnet Kristian holder også ut.

Navnestatistiker Jørgen Ouren mener statistikken var som ventet.

UPOPULÆRT NAVN: Få har valgt å kalle sønnen sin Anders etter 22. juli. Foto: politi/AFP photo.
UPOPULÆRT NAVN: Få har valgt å kalle sønnen sin Anders etter 22. juli. Foto: politi/AFP photo. Vis mer

- Ting endrer seg langsomt. Når et navn kommer, tar det ofte flere tiår fra det begynner til det når toppen. Derfor burde jeg spådd Emil, som har vokst lenge, sier Ouren.

Bibelske navn - Blant guttene kan Lucas og Emil kanskje også komme til å toppe for 2012. Det lange navnet William kan også komme til å være blant de mest brukte. Populære navn på vei vekk fra toppen kan være Mathias, Markus, Kristian, Alexander og Kristoffer.

Svært mange har bibelske navn, ofte uten at foreldrene selv er klar over det. Nye bibelske navn på vei opp er Jakob, Filip, Noah og Isak, Jonathan og Johannes, ifølge forskeren. Samtidig skriver SSB at bibelske navn har nådd toppen og at de nå leter etter neste mote.

Andre guttenavn som vil nærme seg toppen er Leon, Aksel, Oskar, Theo, Theodor og Julian.

- Særlig har jeg tro på de britiske navnene Oliver og Liam, forteller Utne.

Stor tro på Sofie Et jentenavn på full fart oppover er Sofie. Utne tror dette er et navn som vil bli mye brukt i 2012. Andre jentenavn han tror vil bli mye brukt er Jenny, Mathilde, Pernille, Amalie og Victoria.

- Ikke minst har jeg tro på det britiske Olivia, som er på navnetoppen i England, sier Utne, som legger til at Emma, Linnea, Nora og Ingrid fortsatt vil bli mye brukt, men at deres tid på toppen kanskje ganske snart er over.

Sjekk Navnekarusellen om du vil slå opp navns betydning og få opp andre forslag til navn.

Mohammad i Oslo Som før er er navnet Mohammad i ulike skrivtvarianter det mest populære guttenavnet i Oslo. Nytt i 2011 er det at navnet nå også troner i Lørenskog og Nittedal.

Ulike navnemoter I følge SSB er det Oslo som styrer navnemotene. På plassene under Mohammad er det Oskar, Aksel og Filip som er de mest populære navnene i Oslo. Men rundt i Norges land er det ulike guttenavn på topp:

Hedmark: Sebastian
Vestfold: Liam og Casper
Finmark: Noah

Likere jentetrender Det er ikke like store regionale forskjeller når det kommer til jentenavn. I Aust-Agder er Ida en sikker vinner, mens i Finnmark kaller flest datteren sin for Leah. Bæringene syns Maja er finest. I Vest-Agder er de glade i sjeldne navn som Mille og Angelica.

Dobbeltnavn Veksten av dobbelt etternavn ved hjelp av bindestrek har stoppet. Bare én prosent av barna som ble født i 2011 fikk bindestrek i fornavnet.

EMMA ER FAVORITT: Kanskje vil foreldre at døtrene deres skal vokse opp og bli like søte som skuespiller Emma Watson. Foto: Paul Hackett/Reuters
EMMA ER FAVORITT: Kanskje vil foreldre at døtrene deres skal vokse opp og bli like søte som skuespiller Emma Watson. Foto: Paul Hackett/Reuters Vis mer

Det mest populære andrenavnet i 2011 var Aleksander/Alexander, hele 479 fikk dette navnet. Deretter fulgte André med 355 tilfeller og Johan med 174.

Blant jentene var det Sofie/Sophie som tronet som andrenavn. 514 fikk andrenavnet Marie, mens Emilie med sine 197 navngivinger kom på tredjeplass.

Les også:
Disse navnene går aldri av moten
Slik velger vi navn
Graviditeten fra helvete

SPORTY EMIL: Foreldre som kaller sønnen sin Emil vil kanskje ha en like sporty sønn som det Emil Hegle Svendsen er. Foto: Alberto Pizzoli/AFP Photo
SPORTY EMIL: Foreldre som kaller sønnen sin Emil vil kanskje ha en like sporty sønn som det Emil Hegle Svendsen er. Foto: Alberto Pizzoli/AFP Photo Vis mer