Få kommer til Vesten

Nye tall fra flyktningehjelpen viser at 38 millioner mennesker er på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ved inngangen til 2007 levde om lag 38 millioner mennesker på flukt fra vold, krig, forfølgelse og konflikter. En forsvinnende liten andel av verdens flyktninger finner veien til Vesten.

I en oversikt som Flyktninghjelpen la fram på Verdens flyktningdag onsdag, går det fram at to tredeler er på flukt i sitt eget land. Tallet på flyktninger og internt fordrevne økte i 2006, mens antallet asylsøkere i industrilandene gikk ned for femte år på rad, til det laveste nivået på 20 år.

- Bak tallene skjuler det seg ufattelige enkeltskjebner og et rop om at verdens likegyldighet må ta slutt. Vi har alle et ansvar for å rekke ut hånden til mennesker som er uskyldige ofre, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Tomas Colin Archer.

Det store flertallet av dem som flykter til utlandet, søker tilflukt i naboland. Særlig gjelder dette for Afrika.
Bekymringsfull økning
Generalsekretæren er bekymret over tallenes tale. De siste årenes positive trend er brutt. Antallet flyktninger og internt fordrevne øker for første gang på flere år.

- Et svært urovekkende tegn er at antallet alvorlige kriger og konflikter viste et kraftig hopp, fra 28 i 2005 til 35 i 2006, sier Colin Archer i forordet til årets flyktningregnskap.

Han erkjenner at det er mange konflikter der humanitær innsats forutsetter militære styrkers nærvær. Men han påpeker at humanitære og militære operasjoner er grunnleggende forskjellige og at en sammenblanding av roller er farlig.

- Dette har vi blant annet sett i Afghanistan. Det setter sivilbefolkningen i fare, og sivile hjelpearbeidere kan bli sett på som part i en væpnet konflikt, sier generalsekretæren i Flyktninghjelpen.


Lengsel
Fredsprisvinner og nå president på Øst-Timor, Jose Ramos-Horta, var selv flyktning i mange år. Hele 24 år levde han i eksil før Øst-Timor med Sikkerhetsrådets støtte ble en selvstendig stat.

- Ingen mennesker velger å bli flyktninger. Omstendighetene skaper flyktninger. Lengselen etter ens eget land, etter landskapet, luktene og lydene lindres aldri, skriver Ramos-Horta i rapporten.

Han understreker at internasjonale anerkjente organisasjoner, som blant annet Flyktninghjelpen, gir håp for enkeltmennesker og menneskeheten.

De vestlige landene har strammet inn asylpolitikken de senere år. Strengere visumregler, skjerpet grensekontroll og sanksjoner mot transportselskaper som frakter flyktninger uten papirer, har gjort det stadig vanskeligere for flyktninger å benytte seg av retten til å søke asyl.

Halvering siden 2001
DARFUR: Oversiktsbilde fra flyktningeleiren Greida utenfor byen Nyala i Sudan. Foto: SCANPIX
DARFUR: Oversiktsbilde fra flyktningeleiren Greida utenfor byen Nyala i Sudan. Foto: SCANPIX Vis mer

Statistikk fra UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger, viser at tallet på asylsøkere i vestlige land gikk ned med 10 prosent fra 2005 til 2006 og at det er halvert sammenlignet med 2001. Oversikten dekker 38 industriland.

Verden er blitt mindre konfliktfylt de senere år, men 2006 markerte et brudd. Flyktningorganisasjonene opplevde en klar, negativ utvikling i det internasjonale konfliktbildet.

Av de 35 alvorlige krigene og konfliktene som utspant seg i 2006, fant 32 sted i Asia og Afrika, inkludert Midtøsten.

Fra Europa er det bare to konflikter på denne listen: Striden mellom separatister og russiske myndigheter i Tsjetsjenia og mellom kurdere og myndighetene i Tyrkia. I Amerika er det bare borgerkrigen i Colombia som teller blant verdens alvorligste konflikter.

(NTB)

UGANDA: Grace Aol, 21, koker mat i hytta si i flyktningeleiren Pabbo nord i Uganda.
VESTBREDDEN:</B> En palestinsk gutt krysser veien rett foran en israelsk tanks på Vestbredden.
KOSOVO:</B> Sigøynerbarn leker sammen i flyktningeleiren i Bosnia-Herzegovina.
<B>DARFUR:</B> Oversiktsbilde fra flyktningeleiren Greida utenfor byen Nyala i Sudan.
<B>DARFUR:</B> Sudanske barn gjør gymnastikkøvelser før skoledagen begynner i flyktningeleiren.
ØST-TIMOR:</B> En kvinne fyller vann i bøtta si i flyktningeleiren i Dili.
<B>MALI:</B> En guttunge passerer gjerdet som symboliserer alle flyktningene som har forsøkt å komme seg over til Melilla i Spania.
AFGHANISTAN:</B> To jenter har sammen med mange andre flyktet over grensa til Peshawar i Pakistan.
<B>DARFUR:<B> Skolebarna i flyktningeleiren gjør gymnastikkøvelser før skoledagen starter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer