Få kvinner på topp

Bare fem av toppsjefene i landets 39 helseforetak er kvinner. Og de tjener mindre enn de mannlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens direktørherrene tjener i gjennomsnitt 818 168 kroner, ligger direktørdamenes snittlønn 100 000 kroner lavere.

Direktør på Ullevål, Helge Johan Kjersem (53), får ifølge foretakets årsrapport for fjoråret en lønn på 1,7 millioner kroner.

Direktør for Helse Bergen, Anne Kverneland Bogsnes (46), får én million kroner i lønn - 70 prosent mindre enn likemannen i Oslo.

Selv om Kverneland Bogsnes er fornøyd med lønna, liker hun dårlig at det er skjevheter mellom kjønnene.

- Kvinner gjør en like god jobb som menn når vi kommer opp i disse stillingene. Noen regionale forskjeller er naturlig, men jeg liker ikke at det er forskjeller bare fordi vi er menn eller kvinner, sier 46-åringen.

Gikk ned i lønn

Som direktør for Helse Bergen har Kverneland Bogsnes ansvaret for et budsjett på 4,6 milliarder kroner og cirka 8000 ansatte. I likhet med de andre helseforetakene, går også Helse Bergen en tøff tid i møte. Det budsjetterte underskuddet for i år er på 208 millioner kroner.

- Ut fra størrelsen på foretaket og det ansvaret jeg har, er det naturlig at jeg ligger blant de som ligger høyt oppe lønnsmessig, sier Kverneland Bogsnes.

Da hun fikk helsetoppjobben i juni i fjor, kom hun fra direktørstillingen i Rolls-Royce Marine AS. Til tross for forsøk på å presse opp lønnsnivået, godtok hun til slutt å gå ned i lønn.

Kvinnelønna

 • Helse Bergen HF: Administrerende direktør Anne Kverneland Bogsnes (46) Lønn: 1 000 000 kroner
 • Aker universitetssykehus HF Administrerende direktør Kari Elisabeth Sletnes (50)
  Lønn: 946 000 kroner
 • Helse Sunnmøre HF: Administrerende direktør Astrid J. Eidsvik (45)
  Lønn: 746 803 kroner
 • Sykehusapotekene i Midt-Norge: Administrerende direktør Gunn Fredriksen (42)
  Lønn: 637 542 kroner
 • Sykehusapotek Nord HF: Administrerende direktør Liv Unni Naalsund (46)
  Lønn: 575 000 kroner

  (Kilder: Helseforetakenes årsrapporter for 2002)

- Hvis vi sammenlikner oss med det private næringslivet, er vi vel underbetalte, sier Kverneland Bogsnes. Hun skulle gjerne sett flere kvinner i direktørstolene, sier hun.

- Det er synd vi ikke er flere kvinner, men vi får gå ut i fra at styret velger den med best kompetanse i søkermassen.

Menn høyere verdsatt?

Direktør for Helse Sunnmøre HF, Astrid J. Eidsvik (45), mener det er ille at de mannlige helselederne har såpass mye høyere lønn. Selv tjener hun rundt 750 000 kroner i året.

- Det kan virke som menn verdsettes mer enn kvinner som toppledere. Man kan i hvert fall gjøre seg noen refleksjoner over at de få kvinnene som får disse jobbene tjener mindre, sier Eidsvik. Hun mener menn er bedre til å selge seg i lønnsforhandlinger, og at de er i soleklart flertall når det søkes om toppjobbene.

- Det er dessverre altfor få kvinner som ønsker å ta det ansvaret som følger med en slik jobb. Det er synd ettersom helse og omsorg er et område kvinner kjenner godt, sier hun.

Sjokkert

Likestillingsdirektør Mona Larsen-Asp er sjokkert.

- Lønnsforskjeller på 100 000 kroner er oppsiktsvekkende, men at forskjellen kan være 700 000 kroner er helt gigantisk. Her har helsevesenet et forklaringsproblem, sier Mona Larsen-Asp til Dagbladet.

Hennes umiddelbare forklaring på forskjellen er kjønn.

- Ansvaret er like stort, de har samme type stilling og budsjettene er noenlunde like. Dessverre bekrefter dette det vi vet fra før: Kvinner blir mindre verdsatt enn menn i lederstillinger, sier hun.

Larsen-Asp mener styrene gjør en for dårlig jobb i forbindelse med rekruttering.

- Det er jo at paradoks at helsesektoren er en kvinnearbeidsplass, mens ledelsen består av menn, sier hun.

 • Denne uka skrev Dagbladet om Norges nye helseadel - direktørene i de nye helseforetakene, som ble stiftet etter sykesformen i fjor. Med ei snittlønn på 1,3 millioner kroner i året leder regionsdirektørene fem av Norges største bedrifter.
 • Ullevål universitetssykehus HF og Helse Bergen HF - inkludert Haukeland universitetssykehus er to av landets største helseforetak.
 • Ingen av de fem regionsdirektørene er kvinner.
 • Bare fem av direktørene i de 34 underforetakene er kvinner.

TOPPKVINNE: Direktør Anne Kverneland Bogsnes ved Helse Bergen er en av få kvinnelige toppsjefer i de nye helseforetakene. Hun tjener 700 000 kroner mindre enn direktøren-kollegaen - en mann selvsagt - i Oslo.