MÅNEFORMØRKELSE: Fredag vil månen legge seg i skyggen til Jorda og være formørket i mer enn 100 minutter. Bildet er fra den såkalte supermånen og totale måneformørkelsen i 2015. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MÅNEFORMØRKELSE: Fredag vil månen legge seg i skyggen til Jorda og være formørket i mer enn 100 minutter. Bildet er fra den såkalte supermånen og totale måneformørkelsen i 2015. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Århundrets lengste totale måneformørkelse:

Få med deg dette. Det er 105 år til neste gang

Neste gang vi kan oppleve en så langvarig formørkelse blir om 105 år. Fredagens himmelshow kan sees i hele Norge.

Fredag vil det skje noe ganske spektakulært på himmelen; Sola, Jorda og Månen er på linje i verdensrommet, og Månen ligger helt eller delvis i skyggen fra Jorda.

Dette vil ikke bare føre til en måneformørkelse - men en måneformørkelse der totaliteten varer i mer enn 100 minutter.

Vi vil gjerne se dine bilder av formørkelsen! Send dem til oss på Facebook, Instagram, eller send de på mail til 2400@dagbladet.no!

Uvanlig lang

Denne juli-formørkelsen tilhører en eksklusiv gruppe formørkelser der totaliteten varer mer enn 100 minutter.

Den er den nest lengste totale måneformørkelse (nesten 1 time og 44 minutter) i hele dette århundret, ifølge Himmelkalenderen.

Den er bare slått av formørkelsen 16. juli 2000, som var tre minutter lengre, ifølge Himmelkalenderen.

105 år til neste gang

SPACEWALK: Under et seks timer og 49 minutters langt oppdrag fikk astronautene fanget opp spesielt fine bilder på film. Video: NASA Vis mer

- Begivenheten kan sees i hele Norge, men det er bare den sørligste halvdelen av landet som får sjansen til å oppleve den spennende totale fasen, forteller astrofysiker Pål Brekke til Dagbladet.

- Månen blir som oftest vakker rød under totale formørkelser, og sett mot nattehimmelens sommerglød blir dette trolig litt av et skue, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard på sine nettsider.

Neste gang vi kan oppleve en så langvarig formørkelse blir først om 105 år. Formørkelsen på fredag vil bli et spesielt imponerende skue både på grunn av varigheten og fordi Månen står lavt over horisonten.

Over den røde planet

Planeten Mars vil også blande seg inn i seg også inn i himmelshowet denne kvelden.

Ødegaard mener begivenhetens absolutte høydepunkt inntreffer når den røde planeten Mars mot slutten av totaliteten dukker opp like under den formørkede måneskiven. Denne natta er Mars nærmere jorda enn den har vært på 15 år, og lysstyrken er derfor spesielt stor.

- På Mars herjer for tida en global støvstorm som gjør at Mars har en tydelig gulaktig farge, og i slutten av måneden vil Mars være nærmere Jorden enn på 15 år, noe som vil gjøre den til et spektakulært skue på sørhimmelen sammen med den formørkede fullmånen rundt kl. 23 fredag 27. juli, skriver Røed Ødegaard på sine nettsider.

SUPERMÅNEN: Slik er ser en supermåne ut. Video: Reuters/ NTB Scanpix / AP Vis mer Vis mer

- Vi vil få oppleve noe så eksklusivt som en rød måne som står rett over Den røde planet, sier han.

Saturn

Mars er ikke den eneste planeten som blir synlig fredag kveld.

Pål Brekke forteller til NTB at Saturn også gjør seg gjeldende i himmelshowet og er synlig nær månen.

Samtidig trekker han fram den internasjonale romstasjonen som en ekstra attraksjon.

- Romstasjonen går i bane rundt 350 kilometer over havet og beveger seg i 27.000 kilometer i timen. Den dukker opp på himmelen rundt klokka 0.08 lørdag, og bruker tre minutter på å gå over himmelen før den går inn i jordskyggen, sier Brekke til NTB.

- Den ser ut som en meget sterk stjerne som langsomt glir over himmelen, legger Brekke til om romstasjonen, som også er synlig i dagene før totalformørkelsen.

Skaff deg sikt sørover

Romstasjonen blir fredag bare synlig i Sør-Norge. Det samme gjelder selve totalformørkelsen av månen.

SPINNVILT: Astronautene leker seg med spinnere og Newtons lov i rommet. Den spinnville videoen går nå viralt. Astronauter og spinnere roterer i alle retninger. Video: Twitter/Astrokomrade / NASA Vis mer

- Det skyldes at månen står for lavt på himmelen. Jo lenger nord man kommer, jo nærmere horisonten er den under totalformørkelsen, og lenger nord kommer månen bare til å være synlig under den delvise formørkelsen, forklarer Brekke.

Den delvise formørkelsen innebærer at man kan se jordskyggen bevege seg over månen etter totalfasens slutt, for så å forsvinne rundt klokka 0.19. Hvor stor del av formørkelsen som blir synlig der du er, kommer an på når månen kommer opp.

Til dem som ønsker å få formørkelsen med seg, har Brekke følgende råd:

- Finn deg et høyt sted med fri sikt sørover. Følg godt med. Formørkelsen er fullt synlig med det blotte øye, selv om man ser flere detaljer med en kikkert.

LANG TUR: Ron Fugelseth ville gjøre ekstra stas på favorittleken til fireåringen sin og sendte like godt lokomotivet opp i stratosfæren - 29 000 meter opp i lufta. Video: Ron Fugelseth Vis mer