Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Få mer ømhet

Lukt som en yngre kvinne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yngre kvinner utsondrer et mystisk kjemisk signal som også kan gjøre susen for de som er kommet over overgangsalderen.

Dette feromonet ble tilsatt eldre kvinners parfyme av en forsker ved Harvard universitet i Boston. Det viste seg å få en positiv effekt for kjærlighetslivene deres. Disse kvinnene hadde flere stevnemøter og fikk mer ømhet fra partnerne sine enn det kvinnene i testgruppen fikk, i følge tidsskriftet New Scientist.

Ikke alle forskere er enige om egenskapene til feromonene, som er naturlige, usynlige luktsignaler som kan påvirke menneskers og dyrs opptreden. I dyreriket brukes de hovedsakelig til å tiltrekke seg maker, men det er usikkert hvilken effekt de har på mennesker.

Mer kyssing og ømhet

Undersøkelsen tok for seg 44 eldre kvinner. Halvparten ble gitt parfyme tilsatt Athenferomin 10:13, som er blitt isolert fra kvinners armhulesvette. Den andre halvparten ble gitt ubehandlet parfyme. Så skulle de føre dagbok i seks uker.

41 prosent av feromonbrukerne opplevde mer kyssing og ømhet fra partnerne sine, i motsetning til 14 prosent av de med «placebo-parfyme». Førstnevnte gruppe rapporterte også en økning i antall sosio-seksuelle forbindelser, som stevnemøter og samleie.

Funnene er ennå ikke bekreftet av andre forskere, ettersom disse ikke får tilgang på feromonet før patentet er gitt.

- Feromoner er fremdeles et mystisk stoff som i forskningen påføres individer i uvisse mengder, sa George Preti ved senter for kjemiske sanser i Pennsylvania.