Få mer ut i lønn

Årets første gode skattenyhet: Det er blitt enklere å endre forskuddstrekket. Dermed blir det også lettere å forbedre din egen økonomi. Trenger du pengene nå, er det liten vits i at din arbeidsgiver skal trekke for mye av lønna hver eneste måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du får riktignok tilbake det du har betalt for mye i skatt, men først om halvannet år, og det er vel en fattig trøst for de fleste av oss.

Derfor kan det lønne seg å sjekke skattekortet for 1997 nå - og kanskje skaffe seg mer utbetalt ved hver lønning.

Bygger på 1995

Det er dine økonomiske forhold i 1995 som avgjør hvilken trekktabell og trekkprosent som er ført opp på skattekortet for 1997. Mye kan altså ha endret seg i mellomtida slik at forskuddstrekket i år blir feil. Endringene kan gjelde lønn, formue og gjeld, familieforhold o.l.

Her er noe av det som kan skje:

· Du kan ha vært arbeidsledig i 1995, men fått en godt betalt jobb siden den gang.

· Du kan miste den jobben du har.

· Du kan skifte til en annen jobb med mye høyere eller mye lavere lønn.

· Du kan bli langtidssyk.

· Du kan bli gift eller skilt i 1997.

· Du kan bli far eller mor.

· Du kan ta opp lån og få store rentefradrag.

· Du kan vinne millioner i Lotto. Det er skattefritt! Men du må betale formueskatt av det du ikke har klart å bruke opp seinest 31. desember 1997. Og du har kanskje kvittet deg med boliglånet og mister rentefradrag?

· Du kan arve en del penger, noe som også kan påvirke formueskatt og rentefradrag og dermed samlet 1997-skatt.

· Du kan ha kausjonert for en slektning eller venn og plutselig skylde en million til banken.

· Du kan satse på import - f.eks. av ris i femkilossekker - og få et overskudd på hundretusener.

Slik sjekker du

Se på skattekortets del 3: «Grunnlag for utskriving av skattekort for 1997». Stemmer forventet formue, inntekt og fradrag sånn noenlunde med det du tror om 1997? Da kan du gå ut fra at trekket er riktig. Har du tabelltrekk, vil vanligvis bare endringer i fradrag og i kapitalinntekter (renter, aksjegevinst o.l.) gi utslag. Tabellkortet dekker endringer i lønn. Ønsker du en dobbelt kontroll, kan du fylle ut skjemaet ved siden av med din egen forenklede skatteberegning for 1997.

For lavt trekk

Hvis du trekkes for lite, men det passer deg bedre å dekke manglene 1997-skatt seinest 30. april 1998 (og slippe restskattrenter), eller å betale restskatten høsten 1988 (med renter), skal du ikke gjøre noe.

Vil du unngå å trekkes for lite i 1997, er det ikke noe problem. Sier du fra til arbeidsgiveren at du vil ha høyere trekke enn det skattekortet sier, skal arbeidsgiveren følge ditt ønske.

For høyt trekk

Trekkes du for mye, må du kontakte likningskontoret for å få endret skattekortet. Noen mindre likningskontorer ordner det på telefonen, andre kontorer krever at du fyller ut det lyseblå skjemaet «Søknad om endring av skattekort» (RF-1102). Fra 1997 er dette skjemaet blitt mye enklere enn før.

Prosentkort

Mange som tidligere har hatt tabelltrekk får i 1997 i stedet prosenttrekk i lønna. Informasjonssjef Lise Halvorsen i Skattedirektoratet opplyser til Dagbladet at dette først og fremst gjelder skatteytere som fikk stor restskatt i 1995, f.eks. fordi de hadde store overskudd på utgiftsgodtgjørelser eller andre ting som påvirket samlet skatt.