<strong>INKLUDERER JENTER:</strong> Hadia Tajik sier at idrettsstatistikken viser at kun 16 prosent av jenter med minoritetsbakgrunn deltar i organisert idrett. Her besøker hun fotballklubben Sterling som har lykkes med å få jentene med på laget. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
INKLUDERER JENTER: Hadia Tajik sier at idrettsstatistikken viser at kun 16 prosent av jenter med minoritetsbakgrunn deltar i organisert idrett. Her besøker hun fotballklubben Sterling som har lykkes med å få jentene med på laget. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Få minoritetsjenter deltar i organisert idrett

Kulturminister Hadia Tajik mener det skyldes andre faktorer enn økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bare én av seks jenter med minoritetsbakgrunn deltar i organisert idrett. 41 prosent av majoritetsungdommen er medlemmer i et idrettslag.

- Pakistanske foreldre er flinke til å minne om at man må ha fokus på skolen, og at man må få gode karakterer. Mange pakistanske foreldre tenker at idrett tar fokus vekk fra skolen, sa kulturminster Hadia Tajik (Ap) da hun møtte fotballklubben Sterling under en trening på Vahl skole på Tøyen i Oslo forrige uke.

Klubben har jobbet målrettet for å få jenter med minoritetsbakgrunn med på laget. Nå vil Tajik lære av dem.

- I fjor hadde vi mellom 50 og 60 aktive jenter. 100 prosent av medlemmene har minoritetsbakgrunn. Det er viktig å få med jentene, det har vært et mål for oss de fire siste årene, sier leder i klubben Mimoun El Atiaoui.

Få minoritetsjenter i organisert idrett Hadia Tajik mener at fotballklubben kan være unik i sitt arbeid.

- Klubben inkluderer jenter og er flinke til å få med mødrene. Idrettsstatistikken viser at 16 prosent av jentene med minoritetsbakgrunn deltar i organisert idrett. Det er ganske lite, sier hun.

Kulturministeren har selv deltatt i flere organiserte idretter, både svømming, pistolskyting og karate. Hun har foreldre fra Pakistan, men vil ikke utdype om sine personlige erfaringer.

- Sosiale og kulturelle forventninger Tajik mener den lave deltakelsen ofte skyldes andre faktorer enn økonomi.

<strong>KULTURELLE FORVENTNINGER:</strong> Hadia Tajik sier at minoritetsjenters lave deltakelse i organisert idrett blant annet skyldes sosiale og kulturelle forventninger. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KULTURELLE FORVENTNINGER: Hadia Tajik sier at minoritetsjenters lave deltakelse i organisert idrett blant annet skyldes sosiale og kulturelle forventninger. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- I organiserte fritidsaktiviteter er det lav deltakelse av jenter med minoritetsbakgrunn. I enkelte tilfeller skyldes det økonomi, men når en ser at gutter med minoritetsbakgrunn har mye høyere deltakelse forstår man at dette handler om sosiale og kulturelle forventninger, sier hun.

Tajik mener staten har et særlig ansvar for å øke deltakelsen.
 
- Vi har et særlig ansvar for å sette det på dagsorden. Norges idrettsforbund har også vært flinke og jobbet for å få med jenter.

- Idretten er et viktig grunnlag Tajik har ansvar for likestilling i valgkampen, og sier at denne klubben er et eksempel til inspirasjon.
 
- På mange områder er det utfordringer for kvinner med minoritetsbakgrunn. Statistikken for arbeid og utdanning blir bedre, men det er lav deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter. Muligheter i livet handler også om deltakelse på samfunnsarenaer, og idretten er en av de. Idretten er et viktig grunnlag for andre arenaer, sier hun.
  - Et veldig viktig tilbud Under treningen møtte Tajik mange av jentene i klubben, i tillegg til flere mødre som har engasjert seg. En av dem er Esmira Sulejmanova, som har to døtre i klubben.

- For mange foreldre er det viktig å vite hvor barna er, og det er viktig med trygghet. I starten var det viktig for meg å være med på treninger for å se hvordan det foregikk. Vi med minoritetsbakgrunn er også konsentrert om å ha med flere jenter, dette er et veldig viktig tilbud for dem, sier Sulejmanova.

<strong>MØDRENE ENGASJERER SEG:</strong> Hadia Tajik mener fotballklubben Sterling har vært flinke til å få med mødrene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MØDRENE ENGASJERER SEG: Hadia Tajik mener fotballklubben Sterling har vært flinke til å få med mødrene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer