Nye smittevernregler i Oslo

- Få ned antallet folk du møter

Raymond Johansen ber folk i Oslo møte maks ti personer i løpet av ei uke. - Du må begynne å telle de du har kontakt med, sier Byrådslederen.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsleder Raymond Johansen orienterer mandag om corona-situasjonen i Oslo på en pressekonferanse. Der opplyses det også at det vil innføres nye tiltak for å forhindre smitte allerede førstkommende torsdag.

- Høsten har kommet for fullt. Vi er mer inne, og potensialet for smitte øker. Det ser vi også på smittetallene. Nå ser det ut til at vi er tilbake i de verste ukene i mars og april, sier Johansen.

Han er bekymret over utviklingen i smittesituasjonen.

Avviser annerledeslandet

- Vi har kanskje begynt å tro at vi er annerledeslandet Norge som er tryggere enn andre land. Det er det ingen grunn til. Smitten kan øke like raskt her som i andre europeiske land. Som hovedstad er vi veldig utsatt for importsmitte, sier byrådslederen, og legger til at bare mandag lander sju fly på Gardermoen fra Polen, hvor det nå er stor smittespredning.

Johansen sier det nå må bli strengere regler for utenlandske arbeidere som kommer til Norge.

- Her har Norge lagt seg på en mye mer liberal linje enn mange andre land i verden, sier Johansen, og viser til land hvor det er både obligatorisk testing og obligatorisk karantene for folk som kommer utenlands fra.

- I dag legger vi fram nye og strengere smittetiltak i Oslo, fortsetter Johansen.

Ti tiltak

Han understreker at det er på grunn av bekymring at det nå strammes til, og at det er for å være føre var og fortsatt ha kontroll.

- Vi gjør dette for ikke å havne i en situasjon der portforbud er eneste tiltak som er igjen, sier byrådslederen og ramser opp følgende tiltak gjeldende fra førstkommende torsdag klokka 12:

  • Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst én meter avstand.
  • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
  • Stans i innslipp av nye gjester på utesteder klokka 22.
  • Begrensning av deltakere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned til 20 personer.
  • Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjedom at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.
  • Antallet kontakter gjennom ei uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
  • Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer.
  • Påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.- Skjenkestopp ved midnatt.
  • Begrensninger i breddeidrett for voksne.
  • Maks 200 personer kan være tilstede på utendørs arrangementer.
UT MOT BIDEN: - Alt Biden vil snakke om er corona, corona, corona! Det sa Donald Trump på et valgkampmøte i Florida natt til lørdag, før han lovte at pandemien snart er over. Vis mer

- Skjønner at mange er lei seg

- Dere, vi må få ned mobiliteten i samfunnet. Få ned antallet nærkontakter. Få ned antallet folk du møter. Kan du jobbe hjemmefra - gjør det. Kan du utsette bryllupet og konfirmasjonen - gjør det. Jeg skjønner at mange er lei seg, at mange er lei, og at mange sikkert har gitt opp å følge med på tiltakene som lempes og skjerpes, sier Johansen, og repeterer de grunnleggende tiltakene om blant annet håndvask.

Byrådslederen legger til at det er mange i verden som lever med langt større prøvelser enn i Norge akkurat nå, men at det likevel er viktig å ta situasjonen på alvor også framover. Dette for å sørge for at også Norge blir et land som igjen kan åpne opp igjen.

- Tusen takk for innsatsen så langt, avslutter Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer