BLIR IKKE SKUTT: Selv om det blir gitt fellingstillatelse på rovdyr som dreper beitedyr, blir få av rovdyra skutt. På bildet er tispa Vilja (7) i Langedrag i Nore-Uvdal. Foto: OLE CHR. THOMASSEN / DAGBLADET
BLIR IKKE SKUTT: Selv om det blir gitt fellingstillatelse på rovdyr som dreper beitedyr, blir få av rovdyra skutt. På bildet er tispa Vilja (7) i Langedrag i Nore-Uvdal. Foto: OLE CHR. THOMASSEN / DAGBLADETVis mer

Få rovdyr blir skutt

- Når det først er bestemt at ulv, bjørn eller jerv skal tas ut, må fristen vare til dyrene er tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det blir gitt fellingstillatelse på rovdyr som dreper beitedyr, blir få av rovdyra skutt.

Tall avisa Nationen har hentet inn fra et utvalg av landets fylkesmenn, viser at bare en liten del av rovdyra som har gjort skade, faktisk blir felt.

Alle fylkene ligger godt under 50 prosent. I Oppland er bare sju av 58 rovdyr det er gitt fellingstillatelse på, felt i perioden 2008 til 2012. I Nordland ble sju av 48 dyr felt i samme periode.

Fellingstallene er høyere i Hedmark, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal, men her inkluderer tallene vedtak gjort av Direktorat for naturforvaltning (DN) og uthenting av jerv, noe som drar fellingstallene kraftig opp.

Dagh Bakka som er prosjektleder ved Skogbrukets kursinstitutt, er kritisk til korte frister for skadefelling.

- Når det først er bestemt at ulv, bjørn eller jerv skal tas ut, må fristen vare til dyrene er tatt. Tillatelsen bør gjelde for resten av beitesesongen og for hele beiteområdet. Når en ulv blir oppdaget ved et ferskt kadaver, skal skadefellingslaget kunne rykke ut. Ikke søke om en ny tillatelse, sier han.

(NTB)