Få senreaksjoner blant tsunamihjelpere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De aller fleste av dem som ble sendt ut for å hjelpe eller rapportere om tsunamikatastrofen 2. juledag 2004, har ikke fått posttraumatiske senreaksjoner.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har gjort en spørreundersøkelse blant de 626 nordmenn som ble sendt til katastrofeområdet i dagene etter ulykken.

9-10 måneder etter at de kom hjem svarer 91 prosent at de har et lavt nivå av stressreaksjoner.

9 prosent - 19 personer - svarer derimot at de har et moderat/høyt stressnivå som følge av det de opplevde under katastrofedøgnene.

- De fleste har taklet det de så og opplevde uten å noe alarmerende høyt stressnivå. For de 22 prosentene som befant seg i området da tsunamien rammet, og opplevde at de var i livsfare, er stressfaktoren høyest, sier forsker Siri Thoresen.

Noe som overrasket i undersøkelsen var at det ikke var stor forskjell i stress mellom de som var ute og de som jobbet med katastrofen hjemmefra.

De tre hovedgruppene som reiste til de tsunamirammede områdene - spesielt Thailand - i dagene etter ulykken, var politifolk, personell fra de humanitære organisasjonene og journalister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer