Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Få soldatene hjem

Tyskland har gjort det. Spania har gjort det. Rødt og SV vil at også Norge henter sine soldater ut av Irak.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en amerikansk flybase. Vis mer

- Regjeringen må få de norske soldatene hjem fra Irak og slutte å dilte etter USA.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener nattas rakettangrep mot amerikanske baser i Irak gjør at situasjonen nå haster.

70 norske soldater oppholdt seg på basen, men ingen kom til skade. Angrepet var et hevnangrep etter USA tok livet av den iranske generalen Qasem Suleimani i forrige uke.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fortalte Dagbladet tidligere i at han er svært bekymret etter angrepet, og den redd for videre eskalering av konflikten.

VARSLER HEVN: Styresmaktene i Iran ønsker amerikanske styrker ut av landet, og vil hevne angrepet som tok livet av general Qasem Soleimani. Video: AP/NTB Vis mer

- Uansvarlig av Solberg

Bjørnar Moxnes mener regjeringen nå utsetter norske soldater for en helt unødvendig risiko.

Både Tyskland og Spania har i dag trukket soldater ut av Irak.

- Det er uansvarlig av Solberg-regjeringa å utsette norske soldater for den risikoen de nå løper ved å bli værende i Irak. Soldatene fra panserbataljonen trengs til å forsvare Norge, vi kan ikke risikere å miste dem i Irak på grunn av en meningsløs konflikt framprovosert av USA, fortsetter Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

- Ustabilt og uforutsigbart

SV-leder Audun Lysbakken er hjertens enig med Moxnes.

- SV mener de norske soldatene må hentes hjem fra Irak. Vi har hele tiden vært mot at Norge skal delta militært i denne regionen, fordi situasjonen er ustabil og amerikansk politikk helt uforutsigbar, sier Lysbakken til Dagbladet.

Det var natt til onsdag at Iran avfyrte «over et dusin ballistiske missiler» mot militærbaser i Irak med amerikanske styrker. I én av basene befinner Norges 70 soldater i Irak seg.

Støre frykter krig

Ap-lederen, som selv var utenriksminister i den rødgrønne regjeringen. Han minner i dag om at konflikter mellom USA og Iran ikke er noe nytt.

Men denne gang, skriver Støre, kan det hele ende i krig.

- General Suleimani var brutal og dreven i å kjempe krig med stedfortredere, gjennom ulike militsgrupper utenfor Iran - i Irak, Libanon, Syria og andre steder. Men spenningen og konflikten gikk aldri over i åpen krig mellom Washington og Teheran. Denne gang er utfallet åpent. Og fordi konsekvensene kan bli så store, er det dypt urovekkende.

Anniken Huitfeldt (Ap) sier det foreløpig ikke er aktuelt å kalle norske soldater hjem fra Irak - ikke før Irak selv sier «takk for nå».

- Men dersom Irak ikke lenger ønsker vår militære bistand, vil vi selvsagt ta våre soldater hjem, sier hun onsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media