Få spor etter «granatmann» i Oslo

Oslo (NTB-Dagbladet: på nettet): Vedkommende som plasserte en skarp håndgranat utenfor en bygård i Oslo sentrum mandag morgen er fremdeles på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etterforskningen så langt, som blant annet omfatter en rundspørring i området, har ikke gitt resultater. Vi har heller ikke kommet i kontakt med personen som fant håndgranaten. Han meldte fra til en drosjesjåfør om funnet før han syklet av gårde fra stedet, sier kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo politikammer til NTB. Mannen var om lag 25 år gammel og mørk i huden. Han hadde på seg kamuflasjedress og en sort lue.

Kunne eksplodert

Politiet ble varslet om håndgranaten like før klokken 07 mandag morgen. Politiet sperret av et større område på Bislett, og enkelte beboere ble evakuert.

Granaten var plassert halvveis ned i snøen, mens sikringssplinten var fjernet. Granaten ville dermed gått av dersom noen hadde tatt den opp eller mildværet hadde tint bort snøen.

En av politiets sprengstoffeksperter fant sikringssplinten i nærheten, satte denne på plass og tok granaten med til politikammeret.

Farlig

Plasseringen av granaten var livsfarlig, også for gjerningsmannen. Han kunne ikke være sikker på at snøen ville holde sprengningsmekanismen i ro.

- På et tidspunkt måtte han slippe granaten og håpe at den ikke sprengte, sier politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politikammer til Dagbladet: på nettet.

Politiet ber folk i Oslo om å være på vakt dersom de skulle finne noe som ligner en granat.

- Hvis noen finner en ny granat, må den ikke røres, men politiet må varsles ummiddelbart.

Anonymt brev

Mandag morgen mottok VG et anonymt brev der det står at det i løpet av 14 dager fra 8. desember vil eksplodere en sprengsats i en gate i Oslo sentrum. Ifølge det anonyme brevet er terroren rettet mot Oslo-avtalen. Brevet er skrevet på tysk, og avsluttes med «Allah Akbar» (Allah er stor).

Brevet ble overlevert politiet, men ifølge Andresen vet de foreløpig ikke hvem som har skrevet det. Han vil heller ikke si noe om politiet knytter brevet til mandagens granatfunn.

- Vi har noen teorier, men velger å holde disse for oss selv, sier Andresen til NTB.