SVAKE RESULTATER: Justisminister Knut Storberget (Ap) har omtalt opprettelsen av politiets DNA-register som ett av de viktigste grepene for å oppklare flere voldtektssaker. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SVAKE RESULTATER: Justisminister Knut Storberget (Ap) har omtalt opprettelsen av politiets DNA-register som ett av de viktigste grepene for å oppklare flere voldtektssaker. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Få sporprøver sendes til analyse i voldtektssaker

Under en tredel, ifølge ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Under en tredel av sporprøvene i voldtektssaker blir sendt til rettsmedisinsk analyse, viser en undersøkelse.

En gjennomgang av alle politianmeldte voldtekter i Sør-Trøndelag fra 1997 til 2003 viser at biologiske sporprøver sjelden blir sendt til analyse. Og anmeldelsene fører enda sjeldnere til rettssak, skriver Forskning.no.

Justisminister Knut Storberget (Ap) har omtalt opprettelsen av politiets DNA-register som ett av de viktigste grepene for å oppklare flere voldtektssaker.

- Overrasket Stipendiat Lise Eilin Stene ved Institutt for samfunnsmedisin på NTNU, som står bak undersøkelsen, er derfor overrasket over den lave analyseprosenten.

185 voldtekter ble anmeldt i Sør-Trøndelag i dette tidsrommet. 101 av kvinnene ble undersøkt etterpå, men bare 29 av disse prøvene ble sendt til rettsmedisinsk analyse, viser studien.

Blant kvinnene som ikke ble undersøkt var grunnene blant annet at gjerningssted lå langt fra voldtektsmottaket, lang tid mellom overgrep og anmeldelse, og gjentatte overgrep.

Stene mener at studien understreker behovet for grundig dokumentering av fysiske skader etter overgrep.

- Samtidig handler ikke dette bare om bevissikring. Overgrep medfører risiko for både akutte skader og langsiktige helseproblemer, sier hun.

Hevder det var frivillig Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, som satt i regjeringens voldtektsutvalg, sier en av årsakene til den lave svarprosenten er at prøver som tas over 72 timer etter overgrepet har begrenset rettslig verdi.

Behovet for analyse reduseres også ved at svært få siktede nekter for å ha vært i kontakt med den voldtatte.

De fleste er i dag klar over at de kan knyttes til hendelsen via DNA-spor. Derfor hevder de at alt skjedde frivillig.

(NTB)