Illstrasjonsfoto: RØST/ESPEN Dagbladet
Illstrasjonsfoto: RØST/ESPEN DagbladetVis mer

Få studenter blir vurdert som uskikket

Myndighetene frykter at det foregår en stor underrapportering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenter ved 26 ulike utdanninger skal jevnlig vurderes for å avgjøre om de er skikket til yrket. Men svært få blir erklært uskikket. Myndighetene frykter at det foregår en stor underrapportering.

De siste tre årene er bare 19 av rundt 100.000 studenter funnet uskikket til den utdanningen de har begynt på. Det viser en oversikt Aftenposten har utarbeidet.

I fjor behandlet lærestedenes skikkethetsnemnder bare tre saker, og bare i ett tilfelle ble en student utestengt.

- Vi mener det skjer en underrapportering, sier Anne-Grethe Naustdal i Nasjonalt arbeidsutvalg for skikkethetsvurdering.

Blant utdanningene der studentene skal vurderes, er lærere, leger, sykepleiere, politifolk, sosionomer, psykologer og sosionomer.

- En lærer som ikke fungerer, kan ødelegge for store grupper i lang tid. Tenk deg at du får en sykepleier hjem til deg, som får tilgang til alle verdiene dine. Sykepleieren må være tilliten verdig, sier Naustdal.

Hun mener at en god del av de uønskede hendelsene i helse- og sosialsektoren kunne vært unngått hvis institusjonene tok skikkethetsarbeidet mer på alvor.

Naustdal var med i en arbeidsgruppe som i 2011 studerte skikkethetsarbeidet. Gruppen konkluderte med at regelverket er både uhensiktsmessig og uklart, men tre år senere har ingenting skjedd, selv om departementet har blitt purret på flere ganger.

I perioden 2007- 2013 har lærestedene rapportert at de har behandlet 418 tvilsmeldinger. 27 saker er behandlet i skikkethetsnemndene, og 19 studenter er blitt utestengt.

(NTB)