- Få tiggerne vekk

Tordner Ap-veteran. Som vil hjelpe narkomane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Arbeiderpartiets mektige veteran Haakon Lie (102) synes de unge narkomane i Oslo lever et uverdig liv uten den hjelp de burde fått fra det offentlige.

Tiggerne i hovedstaden har han derimot lite til overs for.

- Få dem vekk. Norge skal ikke være noe arbeidsmarked for profesjonelle tiggere og tyver fra Øst-Europa, tordner den gamle partisekretæren (1945-69) i en prat med Dagsavisen.

Sist Haakon Lie kastet en sosialpolitisk brannfakkel, gikk den politiske diskusjonen på tvers av partigrenser i lang tid. Da gikk veteranen kraftig i rette med minuttregnskapene i eldreomsorgen.

Den fraværende sympatien med invasjonen av østeuropeiske tiggere, deler han isteden ut til de narkomane.

- Uverdig trengende

- De er blitt vår tids uverdig trengende. Hvorfor skal syke mennesker gå to-tre måneder og vente på metadon? Det hadde blitt ramaskrik dersom andre pasientgrupper hadde blitt behandlet på samme tid, sier Haakon Lie, som fyller 103 år 22. september.

Han mener også at myndighetene har plikt til å skaffe de prostituerte jobb når sex-kjøp blir forbudt.

 SOSIALPOLITISK UTSPILL:  Ap-veteran har ikke noe til overs for østeuropeiske tiggere, men desto større sympati med de narkomane. Her som 101-åring i mai i fjor. Foto. HENNING LILLEGÅRD.
SOSIALPOLITISK UTSPILL: Ap-veteran har ikke noe til overs for østeuropeiske tiggere, men desto større sympati med de narkomane. Her som 101-åring i mai i fjor. Foto. HENNING LILLEGÅRD. Vis mer

Og han lanserer en kjernesak Arbeiderpartiet kan samle velgere om neste høst.

- Sosial boligbygging må bli heist fram igjen som den kjernesaken den var for Arbeiderpartiet etter andre verdenskrig. Liberaliseringen av boligsamvirket har vært en ulykke og rammer mange unge mennesker.