Få tiltak mot overgrep

Opptil 50 prosent av sex-overgrep mot barn utføres av ungdom under 20 år. Mange fortsetter overgrepene i voksen alder, fordi det finnes få tiltak som kan hjelpe dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En stor andel av seksuelle overgrep mot barn begås av ungdom, sier Svein Mossige, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) til Dagsavisen.

Få behandlingstilbud

Flere av de unge overgriperne klarer aldri å bryte sitt seksuelle mønster, fordi det finnes få behandlingstilbud. Mossige mener det er viktig å behandle potensielle overgripere ved ung alder:

- Når man starter med behandling av unge overgripere, har man større sjanse for å lykkes, enn om man behandler voksne overgripere. Dette fordi de unge ennå ikke har befestet oppførselen i et mønster.

Det finnes i dag ingen spesielle program for å hindre at noen begår seksuelle overgrep mot barn, og heller ikke har forskere klart å tegne noen felles profil på overgriperne.

Egne grenser

Blant tidligere tiltak har man forsøkt å lære barn om egne grenser, men det finnes ingen bevis for at disse tiltakene reduserer antall overgrep, hevder Carin Nordenstam ved Nasjonalt Ressurssenter for seksuelt misbrukte barn. Hun mener dessuten at det er prinsipielt galt å legge ansvaret for å stanse overgrepet på barnet selv.

- Dersom man ønsker å hindre overgrep, må forebyggende tiltak rettes mot andre enn bare mulige ofre for overgrep, sier Nordenstam til Dagsavisen.

Hun mener det på langt nær gjøres nok for å stanse overgrep mot barn.

- Det forskes nesten ikke på området seksuelle overgrep, og skal man forebygge, må vi ha kunnskap, særlig om unge overgripere. Det har vi ikke nå.