Spøkelsesfiske

- Få ting som smerter mer

WWF krever strengere regler for fritidsfiskere som mister redskap til sjøs. - Ikke utenkelig, ifølge fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H), som likevel har én hovedbekymring.

TAR LIV: «Spøkelsesfiske» truer livet i havet. Dyrelivet setter seg fast i tapte garn, teiner og ruser. Video: Fredrik Myhre / WWF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til lyden av tunge åndedrag gjennom pusteventilen, sitter Kjetil Astrup på havets bunn med en kniv i hånda.

Dykkeren er i ferd med å skjære løs en hummer fra et garn som eieren har mistet ved Nesoddtangen. Fornøyd viser han fram den befridde hummeren til kamera, før krepsdyret settes skånsomt ned på sandbunnen og tusler av gårde.

For kysttorsken som har blitt fanget i samme garn, er det for seint.

Dette er ingen unik historie, skal vi tro Fredrik Myhre, marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond. Som ledd i kampen mot «spøkelsesfiske» krever organisasjonen nå strengere regler for fritidsfiskere.

For mens yrkesfiskere er lovpålagt å rapportere inn garn og teiner som går tapt til sjøs, gjelder ikke det samme regelverket for fritidsfiskere.

Smal sak

- Gamle, tapte garn, teiner og ruser utgjør en stor trussel for mange av dyrene som lever i havet. Det kan ikke være sånn at denne type fiskeutstyr forlates uten at den ansvarlige er lovpålagt å si ifra til myndighetene, både om hva som er mistet og hvor utstyret står, sier Myhre til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer