SA JA: Arbeidpartiet sa ja til konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Statsminister Jens Stoltenberg (f.v.), partisekretær Raymond Johansen og Eskil Pedersen i forgrunnen. Helseminister Jonas Gahr Støre (f.h.) og næringsminister Trond Giske i bakgrunnen.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
SA JA: Arbeidpartiet sa ja til konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Statsminister Jens Stoltenberg (f.v.), partisekretær Raymond Johansen og Eskil Pedersen i forgrunnen. Helseminister Jonas Gahr Støre (f.h.) og næringsminister Trond Giske i bakgrunnen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Vis mer

- Få trodde det var mulig å vinne

Eskil Pedersen er skuffet, men stolt over innsatsen mot oljeboring i Lofoten. Miljøbevegelsen lover fortsatt kamp etter Aps vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOLKETS HUS (Dagbladet): - Få trodde det var mulig å vinne denne saken, men jeg er glad for at vi fikk med oss over en tredjedel av landsmøtet i mot konsekvensutredning. Vi har beveget Arbeiderpartiet i en med miljøvennlig retning med dette landsmøtet, selv om vi ikke vant avstemningen. Oljetilhengerne har brukt landsmøtet på å kompromisse, vi har stått fast på vårt, sier Eskil Pedersen til Dagbladet.

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at Arbeiderpartiets landsmøte med nesten nøyaktiv to tredjedels flertall vedtok ja til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Helt tragisk av #aplm å vedta å starte åpningprosess for oljeboring i #LoVeSe. Nå må de rødgrønne miljøvelgerne stemme på SV! tvitrer SVs Snorre Valen.

- Dette er skuffende, men ikke overraskende. De prøver å snikåpne LoVeSe gjennom å si at en konsekvensutredning ikke er en åpning. Men vi vet fra historien at det er en del av selve åpningsprosessen. Derfor er dagens vedtak ekstra skummelt, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

-  Kampen for å bevare Lofoten, Vesterålen og Senja er langt fra over, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

— Motstanden mot oljeboring i vårt felles matfat hvor vi finner den største torske- og sildestammen i verden, er stor. Avstemningen på landsmøtet til Ap viser at det er en betydelig mostand også internt i partiet og vi vil stå på videre sammen AUF. Dette er den desidert viktigste miljøsaken i Norge på flere tiår og vi kommer til å stå knallhardt på for å holde oljeindustrien borte fra disse områdene. Vi har klart det før og har stor tro på at vi skal klare det igjen. 

Natur og Ungdoms leder Silje Lundberg lover også kamp.

- Til tross for AUF sin enorme innsats har Arbeiderpartiet i dag snudd ryggen til både kunnskapen og ungdommen. Denne saken representerer et veivalg for nasjonen vår, men Arbeiderpartiet har valgt en vei som ribber dem for all miljøtroverdighet. Jeg kan likevel love dem en ting: Dette er en kamp vi aldri skal la dem vinne. Lofoten Vesterålen og Senja får aldri, sier Lundberg til Dagbladet.