Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Få unge bryr seg om politikk

Kun halvparten av førstegangsvelgerne stemte ved stortingsvalget. Det viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom nittitallet har stadig flere førstegangsvelgere latt være å stemme. I år bunnet tendensen ut i rekordlav valgdeltakelse blant førstegangsvelgerne: kun 55 prosent av de stemmeberettigede i aldersgruppa 18-21 år stemte ved stortingsvalget i september, skriver Dagsavisen.

- Det er helt åpenbart at ungdom ikke fenges av politikken, sier forsker Vebjørn Aalandslid i Statistisk sentralbyrå til avisa.

Valgforsker Bernt Aardal mener noe av årsaken til den lave valgdeltakelsen blant de unge skyldes at valgkampen i år ble forvirrende - og at de unge gir opp når alternativene blir diffuse. Det er valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen enig i:

- Partiene er nokså like, og begge hovedmotstanderne, Ap og Høyre, snublet i løpet av valgkampen, sier han til avisa. Han mener politikerne må ta noe av skylda for den lave valgdeltakelsen blant førstegangsvelgerne.

- Hovedstrømmen i norsk politikk dreier seg om å gjøre livet bedre for dem under 18 og de over 25. Gruppen mellom faller mellom to stoler, og føler følgelig heller ikke at politikken angår dem, mener Aarebrot.

Hele Norges coronakart