Få ut alle spøkelser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sommerens mest fornøyelige lesning har vært debatten om AKPs støtte til folkemord i Kambodsja. Ordet fornøyelig hører ikke hjemme i samme setning som folkemord, men det er fortsatt grunn til ta AKPs fortid på alvor. Professor Bernt Hagtvet har trolig kommet i skade for å gi AKP større betydning enn partiet hadde, men det er viktig å få en utlufting av et lite politisk miljø som har etterlatt seg så mange myter og så mye grums og bitterhet.

I dag er det helt uvirkelig å lese om en liten klikk av studenter som gikk inn for væpna revolusjon i et velstående og demokratisk land. Det er vanskelig å forstå at AKP ikke bare ble ledd ut, men i studentmiljøene var de ganske skremmende og klarte å sette dagsorden for en stor gruppe unge, radikale mennesker. Blant folk flest blir de bare husket som yrkesdemonstranter som klarte å få i stand flere polstreiker, men partiet hadde et grep på sine egne som satte det i en særstilling i Norge.

AKP var også i en særstilling i sin støtte til totalitære voldsregimer, og det er grunnlaget for kravet om at de som var med må ta et oppgjør med fortida. Professor Hagtvets anklager om at sentrale skikkelser i partiet hadde et personlig ansvar i folkemordet i Kambodsja er det som virkelig har fått debatten til å rase. Det er mulig at Hagtvet bevisst har skutt litt over mål, men det er påfallende at ingen av partiets gamle koryfeer er villige til den minste form for selvkritikk. Partiet har nok rett i at de ikke drev med våpentrening eller noen form for terror. Det var sjikane og trakassering som var deres arbeidsmetoder. Men slik de forherliget flere av verdens mest brutale regimer, burde de ikke være overrasket over at noen trodde de forberedte seg med mer enn ord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer