- Få ville si at Hitler og Stalin var paranoid schizofrene

Eksperter er svært overrasket over at Breivik er erklært utilregnelig med den alvorlige diagnosen.

OVERRASKET: Psykologiprofessor Svenn Torgersen mener det som hittil har kommet fram om Anders Behring Breivik ikke skulle tilsi at han er paranoid schizofren. Foto: Tomm W. Christiansen
OVERRASKET: Psykologiprofessor Svenn Torgersen mener det som hittil har kommet fram om Anders Behring Breivik ikke skulle tilsi at han er paranoid schizofren. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere eksperter har uttrykt overraskelse etter at det ble kjent at rettspsykiaterne som har vurdert psyken til Anders Behring Breivik har erklært ham strafferettslig utilregnelig og gitt ham diagnosen paranoid schizofreni.

Psykologiprofessor Svenn Torgersen ved Universitetet i Oslo synes verken det som er kommet fram i Breiviks manifest eller det som framkom under pressekonferansen i dag vitner om at massemorderen lider av den alvorlige sykdommen paranoid schizofreni.

- Jeg er overrasket, som så mange andre fagfolk. Vi har ikke fått informasjon som peker i retning av en så alvorlig sinnstilstand, sier Torgersen til Dagbladet.

Professoren påpeker at hos en schizofren paranoid person gjerne blir kommandert av stemmer i hodet sitt eller på annen måte er påvirket av bisarre krefter eller makter.

Sjelden diagnose - Rettspsykiaterne må ha informasjon vi ikke har, og som heller ikke kom fram på pressekonferansen. Breivik er ikke annerledes enn Hitler når det gjelder idéen om å avle opp folk. Få fagfolk ville si at Hitler, Pol Pot, Stalin eller andre despoter led av paranoid schizofreni, sier Svenn Torgersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer