- Få ville si at Hitler og Stalin var paranoid schizofrene

Eksperter er svært overrasket over at Breivik er erklært utilregnelig med den alvorlige diagnosen.

OVERRASKET: Psykologiprofessor Svenn Torgersen mener det som hittil har kommet fram om Anders Behring Breivik ikke skulle tilsi at han er paranoid schizofren. Foto: Tomm W. Christiansen
OVERRASKET: Psykologiprofessor Svenn Torgersen mener det som hittil har kommet fram om Anders Behring Breivik ikke skulle tilsi at han er paranoid schizofren. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere eksperter har uttrykt overraskelse etter at det ble kjent at rettspsykiaterne som har vurdert psyken til Anders Behring Breivik har erklært ham strafferettslig utilregnelig og gitt ham diagnosen paranoid schizofreni.

Psykologiprofessor Svenn Torgersen ved Universitetet i Oslo synes verken det som er kommet fram i Breiviks manifest eller det som framkom under pressekonferansen i dag vitner om at massemorderen lider av den alvorlige sykdommen paranoid schizofreni.

- Jeg er overrasket, som så mange andre fagfolk. Vi har ikke fått informasjon som peker i retning av en så alvorlig sinnstilstand, sier Torgersen til Dagbladet.

Professoren påpeker at hos en schizofren paranoid person gjerne blir kommandert av stemmer i hodet sitt eller på annen måte er påvirket av bisarre krefter eller makter.

Sjelden diagnose - Rettspsykiaterne må ha informasjon vi ikke har, og som heller ikke kom fram på pressekonferansen. Breivik er ikke annerledes enn Hitler når det gjelder idéen om å avle opp folk. Få fagfolk ville si at Hitler, Pol Pot, Stalin eller andre despoter led av paranoid schizofreni, sier Svenn Torgersen.

Torgersen sier at paranoid schizofreni er en svært sjelden diagnose.

- De som har diagnosen er som regel helt ufarlige, men det finnes eksempler i USA på at folk med diagnosen har tatt liv, dog under fullstendig bisarre omstendigheter, sier psykologiprofessoren.

Torgersen mener Breivik kan ha hatt en personlighetsforstyrrelse som har bikket over i en psykose.

- Men det er vanskelig å forstå at Breivik har planlagt så systematisk og nøyaktig i en tilstand av paranoid schizofreni. Nei, det må foreligge ting i sakkyndigerapporten som er av en helt annen alvorlighetsgrad enn det som hittil er gjort kjent, sier professoren.

- Skeptisk Professor i etikk ved Universitetet i Agder, Paul Leer-Salvesen, sier han har dyp, faglig respekt for de to rettspsykiaterne som har vurdert Breivik. Han understreker at han ikke kan uttale seg om Breiviks psyke.

- Jeg er likevel overrasket over konklusjonen. Ut i fra mitt arbeid med etikk, drap og skyld, er jeg skeptisk til å bruke utilregnelighetsinstituttet utover i de tilfeller hvor drapsmannen ikke visste hva han gjorde. Da snakker vi utelukkende om søvngjengeri og imperative hallusinasjoner, som for eksempel kommanderende stemmer i hodet, sier Leer-Salvesen til Dagbladet.

Etikkprofessoren mener «det blir tuklet til» når man ikke kan si at en drapsmann er skyldig.

- Det er viktig for offersiden at ansvaret blir plassert, men også for gjerningspersonen. Jeg har intervjuet en rekke drapsmenn, og det er ekstremt sjeldent at de ikke mener de er ansvarlige for sine handlinger. Hvis det er slik at Breivik er alvorlig syk, ville det være en drøm av en konklusjon hvis retten sa at «du er skyldig, men siden du er syk skal du få psykisk helsevern». Å kalle Breivik skyldig, er å behandle ham humant. På den måten vil retten si til ham at «du er et menneske», sier Paul Leer-Salvesen.


PRESENTERTE RAPPORTEN: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Sven Holden la i dag fram den rettspsykiatriske vurderingen av Anders Behring Breivik, som er laget av rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Video: WEBCAST.NO

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer