Få vintips fra robot

En halv meter høy vinkelner-robot kan fortelle deg hvilke viner du kommer til å like.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den såkalte "robot-sommelier"-en ble i utgangspunktet utviklet for å smake på og identifisere ingredienser i mat. Men nå har utviklerne NEC System Technologies og Mie University funnet et annet spennende bruksområde for den lille karen: Han kan smake forskjell på flere ulike druetyper og -blandinger.

Dermed kan roboten personaliseres til å anbefale viner som passer til eierens matrett, skriver BBC News.

Roboten bruker en sensor på armen til å analysere vin og mat, og kan deretter fortelle deg med sin innebygde stemmefunksjon hva han har funnet. Han kan også programmeres til å varsle kunden om viner de foretrekker, og anbefale nye typer de kan tenkes å like.

- Vi bestemte oss for å fokusere på vin fordi det virket som en skikkelig utfordring, sier Hideo Shimazu, direktør i NEC Systems Technology Research Laboratory i Japan, uttalte til nyhetsbyrået AP.

Teknikken som brukes er infrarødt lys, som sendes gjennom mat- eller vinprøven og bestemmer hva den finner ut fra bølgelengden på lyset som blir absorbert. Men utviklerne av roboten innrømmer at teknologien ikke er fullkommen, siden den bare kan skille mellom et par dusin ulike vintyper. Kvalitetssjekking av vin er et av de mest sannsynlige bruksområdene for roboten, antar de.

VINSMAKER: Denne roboten forteller deg hvilke viner du kan komme til å like. Her identifiserer han innholdet i en flaske Shiraz. Foto: AP/Scanpix
VINSMAKER: Denne roboten forteller deg hvilke viner du kan komme til å like. Her identifiserer han innholdet i en flaske Shiraz. Foto: AP/Scanpix Vis mer