Fabi (9) ventet med brukket kjeve i fem dager

Da Børge Brende fikk se den lille jenta som har mistet hele familien i skjelvet, tok han affære.

ALENE: En frivillig hjelpearbeider var den eneste som brydde seg om niåringen Fabi. Hun har mistet hele sin familie. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ALENE: En frivillig hjelpearbeider var den eneste som brydde seg om niåringen Fabi. Hun har mistet hele sin familie. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| PORT-AU-PRINCE (Dagbladet.no) Seks dager etter jordskjelvet i Haiti står mange barn igjen foreldreløse og uten noen til å ta vare på dem. Dagbladet møtte ni år gamle Fabi Nenose utenfor sykehuset General Hospital i Haitis hovedstad Port-au-Prince.

Hun hyler av smerte mens hun tar seg til munnen. Tårene triller. Det kraftige såret i og
 rundt munnen hennes er blitt infisert med makk. Men legene har fortsatt ikke tid til henne, og hun må vente i kø.

Eneste overlevendeFabi fikk en murstein i ansiktet da jordskjelvet rammet barneskolen Mamoune Jardin Enfant.

- Alle de andre elevene på skolen døde. Hun var den eneste som overlevde. Jeg møtte henne tilfeldigvis mens hun gikk rundt i ruinene av den sammenraste skolen, forteller Rateau Dave Jackson.

Han har meldt seg som frivillig hjelpearbeider etter skjelvet, og har fraktet Fabi til det offentlige sykehuset i byen. Rundt dem sitter et femtitalls andre hardt skadde pasienter som venter på behandling. Alle er like desperate etter å få hjelp.

Trenger hjelp umiddelbartJackson bærer Fabi fram til sykehusdøren når han hører at nye leger har ankommet. En lege kommer og ser på såret hennes.

- Hun trenger antibiotika umiddelbart for hun har en kraftig betennelse, sier han og forsvinner inn i sykehuset igjen.

Fabi må fortsette å vente i kø. Jackson stryker henne på ryggen når hun skriker som verst. Når han reiser seg for å snakke med oss, roper hun: Ikke gå fra meg!

Han beroliger henne og forteller at han skal bli. Men han har en jobb han må tilbake til når Haiti begynner å normalisere seg. Og Fabi har ingen familie eller klassevenninner igjen.

- Foreldrene hennes døde også i jordskjelvet. Huset deres raste sammen. Hun har ingen til å ta vare på seg nå, sier Jackson.

Møter jenta igjenDagbladet må forlate den lille jenta, men det skal ta sju timer før vi møter henne igjen.

Røde Kors-sjef Børge Brende og hans medisinske team ankommer Port-au-Prince og setter opp et provisorisk feltsykehus på en åpen plass på sykehusområdet til General Hospital.

Når Børge Brende tar Dagbladet med på en rundtur, møter vi Fabi igjen.

TOK AFFÆRE: Børge Brende greide ikke å bare se på lidelsene til Fabi. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TOK AFFÆRE: Børge Brende greide ikke å bare se på lidelsene til Fabi. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Hun ligger fremdeles i den samme sengen og har ennå ikke fått medisinsk hjelp. Det er fem dager siden hun fikk skadene i ansiktet.

Tar affæreBrende som i flere dager har forsøkt å få alt det medisinske utstyret inn i den katastroferammede hovedstaden, tar umiddelbart affære. Noen hundre meter lenger borte venter sjefslege Brynjulf Ystgård på at teknikere skal gi ham arbeidsverktøyet han trenger for å kunne utføre kirurgiske inngrep. Brende forteller om jenta og Ystgård blir med for å se til Fabi.

Noen har dekket til Fabis seng med en presenning, men innenfra høres sår hulking fra den lille jenta. Brende bretter presenningen til side og etter en rask undersøkelse fastslår sjefslege Ystgård at Fabi må opereres umiddelbart.

- Det beste vi kan gjøre er å ta henne med til våre venner i det sveitsiske Røde Kors. De har pediatrisk kirurgi. Jeg kan stikke bort å snakke med dem, sier Brynjulf Ystgård.

Knekt kjeveHan mener Fabi har knekt kjeven på flere steder etter at murstein traff jenta i hodet.

- Hun må ha en kjevelås og må regne med å leve på flytende føde i noen måneder, sier Ystgård.

På vei bort til sveitserne blir sjefslegen informert om at han er nødt til å delta på et planleggingsmøte. Brende fortsetter prosessen alene. Den tidligere politikeren er vant til å få ting gjort og toger inn på sveitsernes operasjonssal og forklarer situasjonen. Han får beskjed om å hente jenta.

Børge Brende returnerer til Fabi i følge med en amerikansk sykepleier. Hun undersøker også ni-åringen og er enig med Ystgård i at jenta trenger umiddelbar hjelp.

- Nå tar vi henne med til den sveitsiske klinikken slik at hun kan får hjelp. Det er denne veien, sier Brende med myndig stemme.

Jenta blir reddetFabi ser med store øyne på de rødkledde hjelpearbeiderne fra Norge når en frivillig assistent løfter henne opp og følger etter Brende.

Fremme ved klinikken får Fabi beskjed om at hun må vente litt til. Men denne gangen bare i ti minutter.

Børge Brende forlater Fabi i fanget på assistenten inne på klinikken, vel vitende om at ni-åringen er reddet.

- Nå får hun den behandlingen hun trenger slik at hun overlever. Det er jo så gripende at det nesten ikke er til å tro, sier en rørt Børge Brende til Dagbladet.

BRAKK KJEVEN: Fabi måtte vente fem dager på å få legehjelp. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
BRAKK KJEVEN: Fabi måtte vente fem dager på å få legehjelp. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer