Fabian spår rettssaker om Aps eiendomsskatt i Oslo

- Makan til tull og tøys, svarer Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen.

ULOVLIG Aps modell for eiendomsskatt i Oslo er ulovlig og vil føre til rettsaker i årevis dersom den blir innført, sier ordfører Fabian Stang (H). Her forlater han Dagbladets valgbod på Karl Johan med hunden "Tøffen". Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ULOVLIG Aps modell for eiendomsskatt i Oslo er ulovlig og vil føre til rettsaker i årevis dersom den blir innført, sier ordfører Fabian Stang (H). Her forlater han Dagbladets valgbod på Karl Johan med hunden "Tøffen". Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Oslo-ordfører Fabian Stang (H) slår fast at Aps eiendomsskatt i Oslo er ulovlig, og vil føre til en strøm av rettsfeider dersom den blir innført.

- Makan til tull og tøys, makan! utbryter Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen.

- Kapitalkrefter mot Raymond - 79 av 119 Høyre-styrte kommuner har innført eiendomsskatt. Men i Oslo har Høyre klart å skape inntrykk av at det blir unntakstilstand dersom vi innfører en moderat eiendomsskatt. Grunnen er at de har veldig sterke kapitalkrefter i ryggen. Christian Ringnes og Rimi-Hagen gir millioner av kroner for å stoppe Raymond Johansen. Da har de brukt alt de har av krefter og advokater til å klare det, sier Johansen selv.

I innspurten av kampen om makta i hovedstaden tilspisses tonen. Høyre mener Ap driver skremselspropaganda om tilstanden i eldreomsorgen i byen, mens Ap mener Høyre lager skremsler om eiendomsskatten.

Ap vil innføre en eiendomsskatt for 22 prosent av husholdningene. Inntektene skal brukes til 500 nye årsverk innen eldreomsorgen og 3000 barnehageplasser.

-Vil ende i Høyesterett I Dagbladets TV-sending i går slo Høyre-ordfører Fabian Stang fast at Aps modell er ulovlig, og at den vil føre til en strøm av rettssaker.
Leder av Advokatforeningens skattelovutvalg, Bettina Banoun, har i Dagens Næringsliv kalt Oslo Aps nye skattemodell for «hjemmesnekret», og har også spådd at den vil havne i retten.

- Jeg tror alle etter hvert er enige om at hvis du skal ha eiendomsskatt, må ramme minst halvparten, ellers vil det være ulovlig. Og Raymond har jo sagt at han bare skal ramme 22 prosent. Han må ta halvparten av oss hvis det skal være lovlig, sier Stang til Dagbladet.

- Så du regner at flere vil saksøke kommunen hvis det blir innført en slik eienomsskatt?

- Det er helt sikkert. Så vil saken gå til Høyesterett, og dermed vil det ta flere år før saken er avgjort. Og du kan ikke ta inn de pengene før det rettslige er avklart. Raymond må gjøre om, og si at han tar skatt fra halvparten av Oslo-borgerne, sier Stang.

Raymond Johansen avviser fullstendig at modellen for innkreving av eiendomsskatt er lovstridig.

- Dette er bare tull og tøys. Vi har de fremste advokater bak forslaget, og det er en politisk fastsettelse av bunnfradraget. Det som er interessant med denne saken, er at først så var det et jævla stort problem at det var afor mange som fikk eiendomsskatt. Nå er det problemet at det er for få. De prøver å finne alle mulige nye metoder for å holde saken varm, slik at de kan slippe å snakke om egen politikk.

Jeg går til valg på dette, og spør byens befolkning om dette. Det er ikke noe problem med å innføre denne modellen. Jeg har full kontroll. Eiendomsskatten vil bli innført, det vil bare ta litt tid å få det på plass, sier Johansen.

- Skremmer for å vinne valg Han viser til at flere store byer i Norge har eiendomsskatt, og at at de store kapitalistiske hovedstedene i Europa har eiendomsskatt.
- Jeg tror selv i Høyres Hus at de har vurdert eiendomsskatt, for de vet at det kommer tøffe tider. Men de vet samtidig at dette er det kortet de har å spille på: Å skremme for å vinne valg. Men at modellen er ulovlig er tøys fra ende til annen, sier Johansen.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener eiendomsskatten er usosial.

- Det er den helt åpenbart. For den tar ikke høyde for familiens betalingsevne eller bedriftens overskudd eller underskudd. Den rammer helt blindt, og i Oslo rammer den hardere enn alle andre steder.

Rammer hardere i Oslo - Oslo skiller seg fra andre byer ved at det er et dyrt boligmarked her og det er dyrt å drive virksomhet her. Det er mye høyere kostnadsnivå på boliger og næringslokaler i Oslo enn noe annet sted i landet. Det gjør at eiendomsskatten slår hardere inn her, og det verken kan eller bør være kommunens jobb å gjøre det enda vanskeligere å komme inn på boligmarkedet, eller å gjøre det enda vanskeligere å drive næringsvirksomhet.

- Det verste med eiendomsskatten er at den øker boutgiftene for alle. Så blir det jo en diskusjon venstresiden må ta, om hvor høy promille skal man ta, og hvor stort skal bunnfradraget være. Der har det jo blitt mye uro og usikkerhet.

- Eiendomsskatten kan bli høyere Den modellen venstresiden går til valg på, med store bunnfradrag, har jo noen av landets fremste skattejurister sagt at er ganske tvilsom. Det betyr at den kan bli høyere og ramme flere.

Eiendomsskatt har også det særegne ved seg at du ikke kan trekke fra gjeld.  Skatten påløper uavhengig av familiens kjøpekraft og uavhengig av om bedriften går med overskudd eller med underskudd.

- Fornuftig pengebruk
-Trenger ikke Oslo kommune pengene som eiendomsskatt bringer?

- Det vi må gjøre som politikere, er å bruke de pengene vi har best mulig. Jeg synes eldreomsorgen er et godt eksempel på det. Der har Ap lagt fram en plan, og så har Høyre sammen med KrF og Venstre lagt fram en plan om hvordan vi ønsker å forbedre eldreomsorgen. Vår plan er mer fremtidsrettet enn Aps, som er dyrere. Hvis du fører en politikk som først og fremst er dyrest, så trenger du jo mer penger. Men vi har bygd ut tjenesten og bedret kvaliteten.

USOSIAL:Byrådsleder Stian Berger Røsland mener eiendomsskatten er usosial. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
USOSIAL:Byrådsleder Stian Berger Røsland mener eiendomsskatten er usosial. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På 10 år har vi bygd 11 000 skoleplasser, på fem år bygd 5000 barnehageplasser, og vi har fått Oslo-skolen opp blant landets beste.

Og det skyldes ikke primært større bevilgninger, det skyldes tydelighet på mål, evne til å prioritere, og evne til å reformere og gjøre på nye måter.
 
-Mener du Ap svartmaler tilstanden i eldreomsorgen i Oslo?

- I valgkampen forsøker man jo å belyse ulikheter. Men i denne debatten hører det med at hvis man ser på de store byene, så tilbyr vi sykehjemsplass til flere enn f. eks. Trondheim, vi har flere enerom, flere som får hjemmetjenester, og vi har brukerundersøkelser som viser at over 90 prosent av brukerne våre er godt eller svært godt fornøyde med tilbudet som gis.

Det er alltid et potensiale for forbedring, men hovedbildet er av eldreomsorg, skole og kollektivtrafikk er at bi bruker pengene bedre og smartere, og at vi derfor har lykkes bra, sier Stian Berger Røsland.

Tror på borgerlig seier Han mener det er gode sjanser for fortsatt borgerlig styre av hovedstaden.

- Målingene spriker, men totalbildet tyder på at det blir veldig jevnt. Det står og vipper. Det gjør at vi må sende ut det vi har av folk til å banke på dører og stå på stand. Det vil nok alle partiene gjøre. Så får vi se mandag hvem som lykkes best. Det er mange x-faktorer. Får vi borgerlig flertall i bystyret, vil det være grunnlag for at byrådet fortsetter, og at Fabian Stang blir gjenvalgt som ordfører, sier Berger Røsland.

- TULL: Raymond Johansen (Ap) avviser at skattemodellen er ulovlig, og mener det er Høyre som bruker alle mulige metoder for å skremme velgerne.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TULL: Raymond Johansen (Ap) avviser at skattemodellen er ulovlig, og mener det er Høyre som bruker alle mulige metoder for å skremme velgerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer