- MÅ STOPPE DEM:  Ordfører Fabian Stang mener vi nå må glemme hvem som står bak overfallsvoldtektene, og heller sørge for å få pågrepet dem. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
- MÅ STOPPE DEM: Ordfører Fabian Stang mener vi nå må glemme hvem som står bak overfallsvoldtektene, og heller sørge for å få pågrepet dem. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

Fabian Stang føler seg misforstått

- Vi skal ikke sette inn folk i fengsel før de har gjort noe galt, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-ordføreren fått mye kritikk etter et intervju med Aftenposten hvor han kom inn på asylsøkere og voldtekt.

I intervjuet sier han:

- Jeg er redd for at tiden er moden for å se på en form for begrensning av bevegelsesfriheten, selv om det sitter langt inne for meg, og utdyper:

- Vi skal ikke sette folk i fengsel før de har gjort noe galt, heller ikke ulike grupper av asylsøkere. Og lukkede asylmottak vil jo innebære det. Men i en så ekstrem situasjon som vi opplever nå, må vi kunne diskutere om vi må fire litt på prinsippene for å beskytte jentene våre, sier Stang til Aftenposten.

- Båret galt av sted Til Dagbladet sier ordføreren at han føler seg misforstått i debatten som har kommet i etterkant.

- Dette har båret galt av sted. Jeg har sagt at asylsøkere har fått et ufortjent dårlig rykte, og at det finnes enkelte som ødelegger. Jeg har også sagt at vi ikke skal sette folk i fengsel før de har gjort noe galt. Vi må imidlertid se om det er noen asylsøkere fra krigsherjede land som trenger hjelp og veiledning, sier Stang.

Han mener at det er denne gruppen man må se på om skal ha full tilgang til samfunnet, men at det ikke dreier om å sette dem i fengsel.

- Det ligger også en proposisjon til Stortinget om asylsøkere som begår kriminelle handlinger, sier Stang.

Proposisjonen fra Justisdepartementet går blant annet ut på muligheten for utvidet fengsling av straffedømte asylsøkere etter endt soning mens de venter på uttransportering.

- Glemme hvem som står bak Etter helgen har ikke Fabian Stang lenger lyst til å snakke om gjerningsmennene i voldtektssakene.

- Nå er tiden moden for å glemme litt hvem som står bak voldtektene. Det viktige er å få tatt dem, og da trenger vi nok politifolk og patruljering, sier han.

I alt 50 overfallsvoldtekter har blitt anmeldt hittil i år, opplyser leder for Vold- og sedelighetsseksjonen Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

- Vi er nå inne i en situasjon hvor man ikke kan vise til budsjetter. Justisdepartementet og politiet må klare å finne løsninger slik at vi får tatt disse gutta, sier Stang.

Vil gripe inn Terje Bratland, som arrangerte 22. juli-rosemarsjen, har nå startet det han kaller «borgervern-alliansen». De har som formål å beskytte jenter og kvinner som ferdes i hovedstaden, og vil gripe inn om de ser en voldtekt og politiet ikke er til stede.

- Vi kan ikke stå og se på. Det er ikke snakk om å utføre vold, men å stoppe en pågående voldtekt. Vi vil stoppe personen fysisk, holde personen igjen, og bruke midler ut ifra hvordan situasjonen eskalerer, sier Bratland til Dagbladet.

Ordfører Fabian Stang mener det er viktig at disse oppgavene tilfaller politiet.

- Det er politiet som har ansvaret for ro og orden, og å ta forbrytere. Og slik skal det være, sier Stang.

Men likevel har Oslo fått kommunale vakter som patruljerer som vanlige borgere i gata. Antallet vakter er hemmelig. Det samme er områdene de patruljerer i. I det reviderte budsjettet som ble lagt fram i juni ble det satt av fem millioner kroner til dette formålet.

- Dette er en ren nødløsning. Natteravnene gjør også en utmerket jobb, og tilstedeværelse av voksne mennesker i byen er viktig. Vi må aldri la oss skremme til å bli hjemme, sier Stang.