DE FØRSTE SOM GÅR: - De som kom sist i arbeidet er de første som går i nedgangstider. Og blant dem er det mange innvandrere, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til Dagbladet.no.
DE FØRSTE SOM GÅR: - De som kom sist i arbeidet er de første som går i nedgangstider. Og blant dem er det mange innvandrere, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til Dagbladet.no.Vis mer

Fabian Stang frykter flere arbeidsledige innvandrere

- Vil svekke integreringen, sier Oslo-ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den siste tiden har Oslo-ordfører Fabian Stang (H) vært bekymret. I 2008 var det 7.897 registrerte arbeidsledige i Oslo. Blant dem var 3.585 innvandrere ifølge Statistisk Sentralbyrå. Nå frykter Stang at det skal bli flere.

- De som kom sist i arbeidet er de første som går i nedgangstider. Og blant dem er det mange innvandrere, sier Stang til Dagbladet.no.

Målt i prosent av befolkningen 16-74 år lå andelen deltakere på arbeidsmarkedstiltak blant innvandrere på 0,9 prosent, mens den i befolkningen ellers var på kun 0,1 prosent.

- Jeg er redd for at lav sysselsetting i Oslo vil skade integreringsarbeidet og føre til større forskjeller, sier Stang.

Stangs frykt

Ordføreren er redd for at de som mister jobben vil falle utenfor samfunnet.

- Min frykt er at deler av Oslos befolkning ikke vil finne seg rette og ikke bli en del av samfunnet. Da vil vi få medborgere som ikke trives og det kommer det ikke noe godt ut av, sier Stang.

Det er finanskrisen som har tatt fra Oslo-ordførerne den gamle roen. 25 prosent av alle som bor i Oslo er innvandrere. Derfor vil det ramme Oslo hardt hvis det blir høy arbeidsledighet blant innvandrerne.

- Hvis en større andel av innvandrerbefolkningen går på arbeidsledighetstrygd vil det svekke integreringen. For integreringen er det viktig å ha lov til å være nytte og være en aktiv samfunnsaktør. Det er ikke nok med penger, sier Stang.

VENTER PÅ KRISTIN: 26. januar skal finansminister Kristin Halvorsen legge fram tiltakspakken.
VENTER PÅ KRISTIN: 26. januar skal finansminister Kristin Halvorsen legge fram tiltakspakken. Vis mer

Håper på regjeringen
Stang forteller at han har en aktiv dialog med byrådet for å se på hvordan man skal møte en lavere sysselsetting.

- Vi har ikke merket noe ennå, men jeg tror det vil ta litt tid før vi vet om dette går bra eller ikke. Vi diskutere fortløpende hvordan vi skal møte det, men vi har ikke noen skjulte midler, sier Stang.

Oslo-ordføreren håper nå at regjeringens tiltakspakke, som skal være klar 26. januar, vil inneholde tiltak rettet mot sysselsetting.

- Det viktigste er at næringslivet får bedre rammevilkår slik at ikke sysselsetning går ned, sier Stang.

- GÅR BRA: - Integreringen har gått veldig bra på mange områder. Mange ungdom med innvandrerbakgrunn studerer, tar fagbrev og utfører viktige samfunnsoppgaver, sier Fabian Stang.
- GÅR BRA: - Integreringen har gått veldig bra på mange områder. Mange ungdom med innvandrerbakgrunn studerer, tar fagbrev og utfører viktige samfunnsoppgaver, sier Fabian Stang. Vis mer

Først og fremst mener Stang integreringen går veldig bra i Oslo.

- Det har gått veldig bra på mange områder. Mange ungdom med innvandrerbakgrunn studerer, tar fagbrev og utfører viktige samfunnsoppgaver. Dette ønsker jeg fortsetter, derfor er jeg bekymret, sier Stang.

FRYKTER STØRRE FORSKJELLER: - Jeg er redd for at lav sysselseting i Oslo vil skade integreringsarbeidet og føre til større forskjeller, sier Fabian Stang.
FRYKTER STØRRE FORSKJELLER: - Jeg er redd for at lav sysselseting i Oslo vil skade integreringsarbeidet og føre til større forskjeller, sier Fabian Stang. Vis mer