INNSTILT PÅ TAP: Oslo-ordfører Fabian Stang tror de røde partiene og Miljøpartiet de Grønne får flertall i Oslo, og at han ikke blir ordfører. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INNSTILT PÅ TAP: Oslo-ordfører Fabian Stang tror de røde partiene og Miljøpartiet de Grønne får flertall i Oslo, og at han ikke blir ordfører. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Fabian Stang innstilt på at tida som Oslo-ordfører kan være over

Brakvalg for Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Fabian Stang er innstilt på at tiden som ordfører i Oslo kan være over.

- De røde og Miljøpartiet De Grønne ser ut til å få flertall. Da vil jeg tro at de fordeler ordføreren seg imellom, sier han til NTB.
Til Dagbladets reporter på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten forteller han likevel at han ikke har gitt opp håpet helt.

- Jeg har ikke gitt opp det håpet, og jeg har ikke gitt opp håpet på livet selv om jeg ikke skulle fortsette som ordfører, sier han.

- Jeg skal i alle fall sitte i bystyret, og kjempe for eldreomsorg og grønne lunger, akkurat som jeg har gjort i 16 år, fortsetter han.

- Er du skuffa?

- Ja, det er alltid mye morsommere å få gode tall, men jeg har vært med så lenge der det stadig har vært stigninger, så da må man være forberedt på at det snur på et tidspunkt, sier Stang.

Likevel nest best på 25 år På Ekebergrestauranten med utsikt over Oslo, byen Høyre på valgdagsmålingen ser ut til å tape, har partiet sin valgvake.

Og da de foreløpige opptalte stemmene ble offentliggjort klokka 21.00, var det ingen jubel å spore på Høyres valgvake. En stille forsamling så på tallene som ble presentert på TV, og reagerte nær sagt ikke.

 TROR PÅ OPPSLUTNING:  Kommunalminister Jan Tore Sanner ankommer Ekebergrestauranten der Høyre er samlet under valgvaken.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TROR PÅ OPPSLUTNING: Kommunalminister Jan Tore Sanner ankommer Ekebergrestauranten der Høyre er samlet under valgvaken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forteller til Dagbladet at valgdagsmålingen som viser at Høyre får 22,7 prosent oppslutning nasjonalt, er det nest beste resultatet på 25 år. I 2011 fikk Høyre 28,0 prosent oppslutning nasjonalt, det nest beste valget gjennom tidene.

- Det gir oss et godt grunnlag for å føre god høyrepolitikk mange steder, men vi håper selvsagt at vi klyver noe høyere etter hvert som stemmene blir talt opp, sier Sanner til Dagbladet.

Det håper også kulturminister Thorhild Widvey.

- Det ser ut som tilbakegang for Høyre, men vi håper at oppslutningen blir litt høyere i løpet av kvelden, sier hun.

Om valgdagsmålingen for Bergen og Oslo sier Sanner at det er for tidlig å si noe om hva resultatet blir. På valgdagsmålingen ligger det an til at i hvert fall Oslo går mot et skifte.

- Vi må la valgfunksjonærene telle opp før vi kan uttale oss om hva som eventuelt skjer, sier Sanner.

Ligger an til skifte i Oslo Leder av Oslo Høyre, Nicolay Astrup sier til Dagbladet at han mener det er for tidlig å si noe om valgresultatene i Oslo.

- Men jeg håper resultatet blir bedre enn dette, sier Astrup, som sier at et resultat over 30 prosent i Oslo kan karakteriseres som et godt valg.

I kommunevalget i 2011 fikk Høyre 35,7 prosent av stemmene i Oslo. På prognosene ligger Høyre an til å få 31,7 prosent oppslutning i Oslo, men trolig til ingen nytte.

For Miljøpartiet De Grønne (MDG) ligger nemlig an til å bli det tredje største partiet i Oslo, med åtte prosent oppslutning. Det er grunn til å tro at MDG velger Arbeiderpartiet og de rødgrønne partnerne som sin samarbeidspartner, men det er på ingen måte sikkert.

Senest i kveld uttalte MDGs førstekandidat i Oslo Lan Marie Nguyen Berg, at de vil velge den samarbeidspartneren som gir MDG best gjennomslag for sin politikk.