Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fabian Stang lovet innsyn med en gang, men nå har kommunen snudd

- Det finnes ingen legitim grunn til å vente, sier Presseforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Siden januar 2013 er det meldt inn 8000 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i Oslo kommune, men innholdet i rapportene har vært unndratt offentligheten. Nylig ble det også kjent at Oslo kommune har bestemt at pressen ikke vil få tilgang til dokumentene om avvik før etter valget.

Tidligere denne uka snudde imidlertid Oslo-ordfører Fabian Stang, da han under en direktesendt debatt med Raymond Johansen fortalte Dagbladet at han ikke så noe problem med å slippe dokumentene etter hvert som de ble sladdet.

- Jeg har ikke noe ønske om å holde noe som helst hemmelig, av disse opplysningene. Så fort personopplysningene er tatt ut så skal det offentliggjøres. Vi skal også ha et system framover hvor avvikene rapporteres fortløpende, sa ordføreren.

- Det er etter valget, svarte Ap-politiker Raymond Johansen.

- Du må gjerne få innsyn i de som er ferdig sladdet, det kan jeg...

- Hvor mange er det som er ferdig sladdet? spurte programleder Peder Ottosen.

- Det har ikke jeg fulgt med på.

- Men dette er et godt initiativ. Redaktørforeningens Arne Jensen sto her i går og sa at dette er en typisk sak hvor man kan åpne opp for innsyn underveis. På vegne av pressen kan vi gjerne takke ja til det, fulgte programleder Martine Aurdal opp.

- Det er jeg helt enig i. Ikke noe problem med det. Det skal jeg gjøre mitt for å få til, sa ordføreren.

Normalt skal ikke en innsynsbegjæring ta mer enn tre dager å behandle. I så fall skulle de første avviksmeldingene komme pressen i hende senest mandag, siden Fabian Stang gjestet Valgboden onsdag denne uken. Men i dag kom kontrabeskjeden fra Oslo kommune.

Vil kun gi samlet innsyn Eldrebyråd i Oslo, Aud Kvalbein (KrF), som torsdag møtte advokat Geir Lippestad til debatt i Valgboden, mener ordføreren må ha misforstått og sier det kun vil bli aktuelt å gi innsyn i alle dokumentene samlet.

- Den beskjeden jeg fikk i dag går på at dokumentene kan slippes i november, sier Kvalbein og understreker at det tar lang tid å sladde de personlige opplysningene.

Det er Sykehjemsetaten som har vedtatt at innsyn til offentligheten i de rundt 8 000 avviksmeldingene ikke kan gis før i november. 
Ifølge en redegjørelse Dagbladet har lest må etaten bruke rundt et årsverk på å fjerne sensitive personopplysninger og gjøre dataene tilgjengelige.

- Selvsagt med forbehold Rune Dahl, poltisk rådgiver for ordføreren, tok kontakt med Dagbladet fredag ettermiddag for å presisere at ordførerens lovnad kom med visse forbehold.

- Når Stang svarer at han er åpen for å offentliggjøre meldinger fortløpende, så er jo det selvsagt med det forbehold at kommunen følger lovverket, og at det gjøres i samråd med de ansattes organisasjoner og beboere, sier Dahl.

- Altfor lenge å vente Uttalelsene til Kvalbein møter lite forståelse fra Norsk Presseforbund.

- Det er altfor lenge å vente til november. Dermed kan det være et brudd på saksbehandlingsreglene om at innsyn skal gis uten ugrunnet opphold. Det er ingen grunn til å vente til alt er sladdet, sier juridisk rådgiver i Presseforbundet, Kristine Foss til Dagbladet og understreker:

- Det finnes ingen legitim grunn, etter loven, at man må avvente til alle 8000 er behandlet.

Foss minner om at man i Trondheim brukte seks dager på å gå gjennom 1800 tilsvarende meldinger.

- Det er kritikkverdig at Oslo kommune ikke har gitt det ut tidligere. Det virker som de ikke har et godt system for å håndtere slike innsynsbegjæringer, sier Foss.

- Åpenhet er ikke vanskelig  Lippestad mener dette er politisk spill fra Oslo kommune, og sier det handler om politisk vilje.

- Det er selvfølgelig ikke vanskelig å ha åpenhet rundt avviksmeldinger, om man ønsker det. Jeg synes det er trist at de minst 8000 avviksmeldingene ikke har kommet opp på bordet før valget, sier Geir Lippestad.

- Dette handler om politisk vilje, og om å få gjort det fortest mulig. Dette må ut, folk skal få vite hvordan kvaliteten i omsorgen i Oslo er. I den private omsorgen får man ikke vite om feilene som skjer, og det må vi også gjøre noe med, sier Lippestad.

- Mistenkelig adferd Ap-politikerne Raymond Johansen og Hadia Tajik reagerte kraftig, og har begge tidligere kritisert kommunen for hemmelighold. Tajik omtalte det som mistenkelig adferd av Oslo kommune og fikk støtte av generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

- Jeg blir mistenksom, for det er mistenkelig adferd. Det er merkelig at de ikke vil gi sine velgere tilgang på relevant informasjon før valget, sa Tajik fra Dagbladets Valgbod tirsdag.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!