Kallmyr-saken

Fabian Stang ut mot tidligere studiekamerat Mads Andenæs

Mener jussprofessoren gjør seg en bjørnetjeneste med Kallmyr-uttalelser.

JUSS-KRANGEL: Tdiligere Oslo-ordfører og advokat Fabian Stang kritiserer jusspriofessor Mads Andænes sine uttalelser i Kallmyr-saken. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
JUSS-KRANGEL: Tdiligere Oslo-ordfører og advokat Fabian Stang kritiserer jusspriofessor Mads Andænes sine uttalelser i Kallmyr-saken. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Tirsdag kom meldingen om at UDI snur i saken om justisminister Jøran Kallmyrs au pair. Hun får likevel bo hos familien Kallmyr etter at UDI mener det har kommet «nye aspekter» i saken. UDI har ikke villet gå inn på hva disse er.

Tidligere i vår sa jussprofessor ved Universitetet i Oslo, Mads Andenæs, til Dagbladet at han ville bli overrasket om Kallmyr kunne fortsette som statsråd. Etter UDIs revers får Andenæs nå kritikk, også fra gamle kollegaer.

Driver politikk

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang reagerer på Andenæs sine tidligere uttalelser

- Andenæs har gjort seg en bjørnetjeneste. Da vi studerte sammen lærte vi at målet med yrket vårt var å skape rett og forhindre urett. Det virker det som om Andenæs har glemt når han bedriver reinspikka politikk fra professorstolen, forteller Stang til Dagbladet.

Han krever ingen beklagelse av Andenæs, men ber professoren ta inn over seg at «dette gikk veldig galt».

- Når en står i stormen som Kallmyr gjorde, og det kommer en professor i jus og sier at du bør gå av, så gjør det store inntrykk. Og da må det i alle fall være riktig. En professor, lønnet av staten, skal være et forbilde, og i hvert fall ikke avsi en forhåndsdom. Det synes jeg man bør unngå i Andenæs’ sin situasjon.

Andenæs står ved kritikken

– Stang er opptatt av om Kallmyr hadde gjort noe ulovlig eller straffbart. For meg var det sentrale altså om han kunne lede utlendingsforvaltningen i Norge med en slik sak under behandling, svarer Mads Andenæs til Dagbladet

Professoren sier at han fortsatt står ved sin kritikk av UDIs behandling av Kallmyr-saken og utlendingspolitikken for øvrig.

– Jeg kan jo også vise til at Stang satt i Justisdepartementets politiske ledelse i flere år og hadde medansvar for noen av de verste innstramninger og forverringene i vår behandling av utlendinger. Her jobbet han også sammen med Kallmyr, sier han.

Stang var statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet fra oktober 2016 til januar 2018.

Problematisk saksbehandling

Andenæs peker på saksbehandlingen som det særlig problematiske i denne saken.

– Jeg var opptatt av Kallmyrs stilling som statsråd og øverste leder for forvaltningen i forbindelse med saksbehandlingen. Utfallet av denne saken bekrefter bekymringen. Saken har fått ekstraordinær behandling, sier Andenæs.

Han viser til at saksbehandlingen til UDI er framskyndet i denne saken sammenliknet med normal praksis.

– Jeg må få vise til hva UDI uttaler. De brukte en måned på og omgjøre et vedtak som det tar normalt fem måneder og behandle. Dette er ikke greit, sier Andenæs, og fortsetter:

– Til de som mener at spørsmålet er løst ved at UDI har omgjort vedtaket vil jeg si at dette bare gjør saken verre.

– Bør sette seg inn i saken

Jøran Kallmyr fikk i går følgende spørsmål fra Dagbladet:

-Hva tenker du om reaksjonene på denne saken? Justisprofessor Andenæs mente blant annet at du måtte gå av.

– Ja, det var det en advokat som mente også. Men som advokat som jeg selv har vært, så pleier jeg som å sette meg inn i saker før jeg uttaler meg.

- Hva mener du med det?

– Det er min eneste kommentar til det.

Andenæs vil ikke kommentere Kallmyrs uttalelser, men presiserer at han har jobbet med disse spørsmålene i mange år.

- Jeg er også glad for at au pairen har kommet så mye bedre fra dette med hjelp fra advokat og justisminister. Men få utlendinger får slik hjelp. Og uten den hadde hun blitt utvist med innreiseforbud i Schengen og Kallmyr risikert politianmeldelse, avslutter han.