Fabian Stang utnevnte seg som ordfører på TV

- Rart, sier varaordfører Svenn Kristiansen (Frp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kunngjorde Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen at han går av som ordfører i Oslo. Han hadde planlagt å sitte ut perioden, det vil si til det nye bystyret konstituerer seg i oktober, men valgte å gå av på grunn av Sveits-avsløringen.

I dag kunngjorde Fabian Stang, Høyres ordførerkandidat i Oslo, at han regner med å kunne ta på seg ordførerkjedet om kort tid.

Avtale uten navn

Stang henviser til den såkalte konstitueringsavstalen mellom Oslo-partiene etter valget i 2003, der det står at Høyre skal ha ordføreren og Frp varaordføreren. Hverken avgåtte ordfører Per Ditlev-Simonsen eller Frps varaordfører Svenn Kristiansen er nevnt i avtalen.

- Betyr det at du tar over som ordfører i Oslo, spurte TV 2 Nyhetskanalens Terje Svabø i dag.

- Dette skal vi avklare ganske raskt, sa Fabian Stang.

- Svar, da, sa Svabø.

- Det gjør egentlig det, svarte Stang.

Fabian Stang utnevnte seg som ordfører på TV

Stang kan først ta over ordførervervet 29. august. Da vil bystyret frata Ditlev-Simonsen vervet, for så å velge ny ordfører.

- Rart

Svenn Kristiansen har vært varaordfører i Oslo siden 2003. Han er Frps ordførerkandidat også i dette valget, og reagerer på Stangs kunngjøring.

- Det er jo litt rart hvis han skal ta over. Dette er bare for en overgangsperiode i noen uker, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

Han mener det naturlige ville vært at han tar over ordførervervet.

- Ettersom jeg har vært varaordfører så lenge og kjenner hele systemet, ville det være naturlig at jeg tok over. Det er ikke lett å hoppe rett inn i det uten erfaring, sier han til Dagbladet.no.

- Men jeg aner jo ikke hva dem tenker på i Høyre. Jeg har et avslappet forhold til dette og avventer bystyrets avgjørelse. Det mest rasjonelle ville vært at jeg tok ansvaret ut perioden, men jeg veit ikke hvor rasjonelt Høyre tenker.

- Større sjanse for at jeg blir ordfører etter valget
- Hadde det vært et år eller to igjen av perioden hadde jeg skjønt at Fabian Stang ville tatt over, men jeg kan ikke skjønne at det er noen vits i det nå, sier varaordfører Kristiansen til Dagbladet.no.

KLAR TIL Å TA OVER 1: - Jeg blir ordfører i Oslo, sier Høyres Fabian Stang. Foto: HENNING LILLEGÅRD
KLAR TIL Å TA OVER 1: - Jeg blir ordfører i Oslo, sier Høyres Fabian Stang. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Svenn Kristiansen har vært varaordfører i Oslo siden 2003. Han er Frps ordførerkandidat også i dette valget, og mener det er større sjanse for at han blir ordfører etter valget enn Stang.

- Hvis det blir borgerlig flertall og vi og Høyre blir like store, vil ikke Høyre få både byrådslederen og ordføreren. Så hvis Fabian Stang skulle bli ordfører, så vil Peter N. Myhre bli byrådsleder.

Peter N. Myhre, som også er leder i Oslo Frp, er selv mindre snakkesalig om Stangs erklæring.

- Jeg har ingen kommentar til dette nå. Dette må behandles i de riktige organer, sier han til Dagbladet.no.

- Hva synes du om Stangs TV-erklæring?

- Det har jeg heller ingen kommentar til. 

- Klarerert internt?

Michael Tetzschner, leder i Oslo Høyre, vil ikke si til Dagbladet.no om Fabian Stangs erklæring var direkte avklart med partiledelsen.

- Det han sier er vel basert på en forståelse av konstitusjonsavtalen som gjelder for perioden. Siden den fortsatt gjelder, er det logisk at Høyre er berettighet til ordføreren, sier Tetzschner til Dagbladet.no.

- Var erklæring klarert innad på forhånd?

- Dette ligger i en forståelsen av avtalen, og det krever ikke noen spesiell klarering. Nå bør man for høflighets skyld snakke med de andre partiene også, og det vil bli gjort i løpet av dagen, sier Tetzschner.

- Ikke hatt kontakt med Høyre

Ola Elvestuen, leder i Oslo Venstre og gruppeleder for Venstre i Oslo bystyre, er noe overrasket da Dagbladet.no informerer ham om at Fabian Stang har gått ut og sagt at han vil ta over som ordfører.

- Dette må vi fire partiene bare bli enige om hvordan vi gjør. Men vi i Venstre kommer ikke til å legge mye politikk i hvem som tar over, vi er med i en snart fire år gammel konstituering og den må vi forholde oss til, sier Elvestuen til Dagbladet.no.

- Vi skal nok bli enige om dette ganske raskt, sier Elvestuen.

- Hva synes du om at Fabian Stang utnevner seg selv direkte på TV?

- Jeg registrerer at han har sagt det. Vi har ikke hatt kontakt med Høyre om dette ennå.

KLAR TIL Å TA OVER 2: - Det ville være naturlig at jeg tok over, sier Frps Svenn Kristiansen.