Fabian Stang vil forby pengegaver til partier

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Fabian Stang, vil forby pengegaver til de politiske partiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyres ordførerkandidat Fabian Stang i Oslo stiller i lys skjorte og godt humør. Han spøker og ler om seg selv og nakenbadingen i sin gamle venn Stein Erik Hagens 50-årslag i fjor. Men så blir han alvorlig. Inne på Grand Hotell kommer han med et radikalt forslag.

– Jeg ser rett og slett for meg at partiene ikke lenger skal ha adgang til å motta støtte fra noen. Bidragene til partiene kan jo oppfattes som i grenseland mot korrupsjon, og da tenker jeg særlig på de pengene Arbeiderpartiet mottar fra LO.

Vil øke statsstøtten

I årevis har krangelen rast om Arbeiderpartiets støtte fra LO og Høyres støtte fra «rike onkler» – som for eksempel milliardæren Stein Erik Hagen. Hagen var i flere tiår Høyres trofaste støttespiller, men har i valgåret 2007 gitt to millioner kroner til Fremskrittspartiet. Høyre fikk ingenting.

Nå synes Fabian Stang at det får være nok.

– Alle diskusjonene vi har hatt om partistøtte, har skadet politikerne generelt. Så med forbehold om at det ikke kommer fram argumenter som jeg ikke kjenner i dag, er jeg tilhenger av at vi avskaffer dagens ordning, sier han.

For å kompensere for inntektstapet som et forbud mot å motta pengestøtte vil skape for partiene, mener Stang at statsstøtten til partiene bør økes tilsvarende.

Kan innføres på timen

VIL STANSE PENGER MOT INNFLYTELSE:  Høyres ordførerkandidat i Oslo, Fabian Stang, vil forby økonomiske bidrag til politiske partier. Foto: HENNING LILLEGÅRD
VIL STANSE PENGER MOT INNFLYTELSE: Høyres ordførerkandidat i Oslo, Fabian Stang, vil forby økonomiske bidrag til politiske partier. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Fabian Stang understreker at dette ikke betyr at Høyre vil slutte å motta penger før pengestøtten eventuelt avvikles. Tvert imot mener han at LOs støtte til Arbeiderpartiet gjør det helt nødvendig at de andre partiene samler inn penger blant private.

– Jeg tar ikke opp dette fordi Høyre nå ikke får penger fra Hagen, og jeg tar det ikke opp fordi vi ligger dårlig an og foreløpig har for lite penger, og jeg tar det ikke opp fordi jeg mener at vi ikke skal ha penger nå, men det er en spennende debatt.

– Hvorfor tar du det opp da?

– Før neste stortingsvalg synes jeg det kan være greit å ha klare linjer. Mistenkeliggjøringen av partiene som pengestøtten fører til, skaper usikkerhet.

– Hvor fort tror du et slikt gaveforbud kan innføres?

– Hvis partiene blir enige om det, kan det gjøres nærmest på timen.

Uakseptabelt

Fabian Stang understreker at han snakker på vegne av seg selv og ikke Høyre. Han vil gjerne reise en debatt, og mistenker Arbeiderpartiet både i Oslo og Trondheim for å ha inngått avtaler som gir LO innflytelse i bytte mot penger.

– Det blir en uakseptabel situasjon, sier han.

Som eksempel nevner han en avtale fra 2004, mellom Ap-ordfører Rita Ottervik i Trondheim og Fagforbundet, for å «styrke og forbedre de kommunale tjenestene» i stedet for privatisering og konkurranseutsetting. Stang ser derimot ingen grunn til å kritisere Stein Erik Hagen, som i fjor sa til VG at han ikke kom til å gi mer penger til Høyre «før ledelse og politikk er endret».

– Hagen har spilt åpent med hva han ønsker, og partiet har svart åpent tilbake at «dette er ikke måten å gjøre det på».

– Synes du det er greit at Hagen åpenlyst forsøker å kjøpe seg innflytelse?

– Jeg tror ikke det var det han tenkte på da han sa det. Men for debattens del tror jeg i grunnen det var fint at det kunne oppfattes sånn, sier Fabian Stang. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer