GJØR UNNTAK: Det er sjelden Oslo-ordfører Fabian Stang legger seg opp i hvem som får Fortjenstmedaljen - men i tilfellet Trond Ali Linstad gjorde han et unntak, og trakk seg fra tildelingen. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX
GJØR UNNTAK: Det er sjelden Oslo-ordfører Fabian Stang legger seg opp i hvem som får Fortjenstmedaljen - men i tilfellet Trond Ali Linstad gjorde han et unntak, og trakk seg fra tildelingen. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIXVis mer

Fabian Stang vil ikke dele ut Fortjenstmedaljen til Linstad

- En del av synspunktene hans er uforenlige med mine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg pleier ikke å blande meg i hvem som får Fortjenstmedaljen - og vedkommende har sikkert fortjent utmerkelsen - men i dette tilfellet var noen av mottakerens synspunkter uforenlige med mine, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H) til Dagbladet.

Stang sikter til at legen og den radikale muslimen Trond Ali Linstad i morgen vil bli tildelt Fortjenstmedaljen i sølv for sin årelange innsats for de sosiale forholdene på indre Oslo øst. Ordføreren skulle egentlig ha stått for tildelingen - men takket nei.

- Som regel har jeg ikke noe problem med at medaljemottakeren har ulik oppfatning enn meg - men i dette tilfellet føltes det unaturlig, sier han.

Støttet Khomeini Flere har uttrykt seg svært kritisk til tildelingen, spesielt i lys av Linstads artikkel «Vær kritisk til jøder».

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes,» lyder en passasje i artikkelen.

Stang bekrefter at artikkelen er en grunn til at han ikke ønsker å tildele Fortjenstmedaljen til Linstad.

KONTROVERSIELL:Den radikale muslimen og legen Trond Ali Linstad (69) har i ei årrekke vært omstridt for sine utspill - men er nå tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt omfattende sosiale arbeid. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
KONTROVERSIELL:Den radikale muslimen og legen Trond Ali Linstad (69) har i ei årrekke vært omstridt for sine utspill - men er nå tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt omfattende sosiale arbeid. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vis mer

- Men det er også andre ting - støtten til Khomeini, f.eks.

Linstad har åpent støttet Irans leder ayatolla Khomeini og den palestinske organisasjonen Hamas. Dette har bidratt til å gjøre ham upopulær i flere miljøer.

- Dette er en skandale. Linstad har i mange år støttet regimet i Iran - et regime som henretter mindreårige, steiner kvinner og torturerer bloggere til døde, sier den norsk-iranske menneskerettsforkjemperen Mahmod Amiry-Moghaddam til Dagbladet.

- Skandale Terje Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaustsenteret, har kalt tildelingen av medaljen til Linstad «en skandale», og mener den radikale muslimens jødeutspill føyer seg inn i det han kaller klassiske antisemittiske konspirasjonsteorier, om at jødene kontrollerer media og bankvesenet.

Videre mener Emberland og Ervin Kohn, forstander ved den jødiske menigheten Det mosaiske trossamfund, at Kongens medaljeråd - som ledes av hoffsjef Åge B. Grutle - må ha gjort dårlig research foran tildelingen til Linstad.

- Dette sender uheldige signaler om at denne typen fordommer er legitime. Det var neppe intensjonen, sier historikeren til Dagbladet.

Trond Ali Linstad selv sier han er understreker at han står for innholdet i «Vær kritisk til jøder», men kjenner seg ikke igjen i at han glir inn i rekka av klassiske antisemittiske konspirasjonsteoretikere.

- Jeg mener ikke at jødene kontrollerer media og bankvesenet. Men jeg mener at flertallet av jøder i dag er sionister - til forskjell fra tida opp mot annen verdenskrig - og at mange av dem har dette med i ballasten når de skriver, sier han til Dagbladet.

- Antisionist Linstad mener han er blitt offer for et typisk motangrep fra personer som bekjenner seg til sionismen - tanken om at jødene har rett på en nasjonalstat i Palestina.

- De er raske med å trekke tradisjonelle konklusjoner om at vi som uttaler oss kritisk til sionismen, er antisemitter. Det må vi bare leve med, sier legen, som driver kultur- og opplæringssenteret Urtehagen på Grønland i Oslo.

Linstad sier han er «veldig såret» over å bli oppfattet som en antisemitt.

- Artikkelen jeg skrev, var en politisk ytring. Jeg er antisionist, ikke antisemitt, sier han - og understreker at han jevnlig pleier omgang med religiøse antisionistiske jøder.

- Rabbi Weiss (ultraortodoks amerikansk antisionist, red.anm.) har jeg selv invitert til Oslo. Ham har jeg stor respekt for, sier Trond Ali Linstad.