Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fabrikken har eksistert i 116 år. Nå må 60 ansatte gå: - Forferdelig tungt

Flagger ut produksjonen av kjente norske produkter.

 SKAL PRODUSERES I SVERIGE:  Orkla har besluttet å legge ned Ello-fabrikken i Kristiansund. Nå skal disse produktene produseres i Falun i Sverige.
SKAL PRODUSERES I SVERIGE: Orkla har besluttet å legge ned Ello-fabrikken i Kristiansund. Nå skal disse produktene produseres i Falun i Sverige. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I alt 60 ansatte ved Ello i Kristiansund må gå etter at Orkla-eide Lilleborg i dag besluttet å legge ned fabrikken og flagge virksomheten ut av landet til Sverige.

Ello-fabrikken i Kristiansund produserer kjente norske varemerker som Lano, Lypsyl, Kløver Vaselin og Solidox tannkrem.

Nå skal disse husholdningsproduktene produseres i Falun.

- Forferdelig tungt. Vi synes det er veldig trist, sier Jan Kåre Solli, lagerarbeider ved fabrikken til Dagbladet bare minutter etter at han fikk beskjeden.

Solli og noen andre ansatte ved bedriften reiste seg opp i protest og forlot møtet da nedleggelsen var et faktum.

- Et halmstrå av håp Mandag hadde han og resten av de ansatte på fabrikken et ørlite håp om videre drift da styremøtet i Lilleborg vedtok å utsette avgjørelsen om nedleggelse til i dag. Grunnen var lokale interessenter som skulle ha kommet med en henvendelse til Orkla.

- Vi hadde et halmstrå av håp, men dessverre nådde ikke det fram, sier Solli.

Men at det gikk mot nedleggelse og utflagging, var det mest sannsynlige, og det var de ansatte klar over. Likevel er avgjørelsen tung å svelge.

- For oss er det uforståelig. Bedriften går med overskudd og vi har i flere sammenhenger blitt flaggskipet til Lilleborg. Jeg kan rett og slett ikke fatte dette med tanke på så mye omstruktureringer og nedbemanninger vi har vært gjennom, sier Solli

- Maktarroganse Solli er helt klar på hva han mener om utflaggingen av de erkenorske produktene, som han tror de fleste nordmenn har et forhold til.

- Det er sånne merker som dette som har gjort Norge kjent som industrinasjon. Det vi ikke forstår er hvorfor Hagen og hans disipler ønsker å flytte norske industriarbeidsplasser til Sverige. Oppfattelsen vår er at han ønsker å bygge opp Sverige som industrinasjon, det er veldig trist.

Han beskriver nedleggelses-prosessen fra Orkla-eide Lilleborgs side fram til i dag, som «etter boka» rent lovlig.

- Men det menneskelige aspektet og samfunnsansvaret de skriver om i sine statutter, overholder dem ikke etter vår oppfatning, sier Solli, og legger til:

- Det er maktarroganse. Den lille mann har ikke så mye å stille opp med, men det er vi som har sørget for å få dem (Orkla journ. anm.) i en sånn posisjon ved å bygge opp og produsere sterke merkevarer.

- Endrer ikke situasjonen - Vi er takknemlig for initiativet vi har mottatt fra lokale investorer, men det endrer ikke situasjonen som ligger til grunn for vår beslutning om å flytte produksjonen. Vi ønsker imidlertid å gå i dialog med dem for å se om vi kan bidra med å tilrettelegge for ny virksomhet i området, sier Stig Ebert Nilssen, styreleder i Lilleborg AS i en pressemelding.

Videre heter det at «Orkla Home & Personal Care konkurrerer mot globale aktører i svært konkurranseutsatte kategorier med sterkt innovasjons- og markedspress. Etter Orklas kjøp av Cederroth sitter Orkla Home & Personal Care med fire relativt små fabrikker i Norden: i Kristiansund, på Flisa, i Ski og i Falun. Dette er fabrikker med til dels overlappende teknologi.»

- Våre konkurrenter har allerede gjort gjennomgripende strukturelle endringer og har med dette konkurransefordeler i forhold til oss som de utnytter i det norske markedet. Vi er av den grunn også nødt til å gjøre endringer for å sikre vår langsiktige konkurransekraft, sier Supply Chain Director i Orkla Home & Personal Care, Knut Eckhoff.

- Vi vet at beslutningen om å flytte produksjonen rammer de 60 ansatte på Ello hardt, og vi vil nå prioritere å bistå i en vanskelig situasjon. Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe de ansatte videre, sier Eckhoff videre i meldingen.

Det vil foregå produksjon ved Ello frem mot utgangen av 2017, da flyttingen etter planen skal være fullført.

Hele Norges coronakart