Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-aksjon ber om fengslingsboikott

Norsk Redaktørforening er uenig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere journalist Lars Erik Ringen har sammen med en rekke andre personer startet en Facebook-aksjon hvor pressen oppfordres til å boikotte Anders Behring Breiviks vitnemål i Oslo tingrett i morgen.

Nettaktivistene ber folk sende en oppfordring til Norsk Redaktørforening om at norsk og internasjonal presse skal bli enige om ikke å referere siktedes vitnemål i de kommende rettssakene.

- Løper hans æren «Slik vil han ikke lykkes med sin plan om å bruke det norske rettssystemet og pressen som talerstol for sine hatefulle meninger,» skriver Facebook-aksjonistene.

- Etter bare en halv time har nærmere hundre personer sendt sin oppfordring om boikott til Norsk Redaktørforening, sier Ringen til Dagbladet.
 
Aksjonen har allerede fått støtte blant journalister og advokater.

- Det virker som om målet med aksjonen til siktede var å komme i en situasjon hvor han får spredd sitt budskap. Menigheten hans når han uansett, men pressen må ikke løpe hans ærend og la seg bruke bevisst, sier Ringen.

Innrømmer dilemma I Norsk Redaktørforening støtter man ikke aksjonen som nå er igangsatt.

- Vi skal forsvare den enkelte redaktørs selvstendige rett til å fatte sine egne redaksjonelle beslutninger. Vi ønsker ikke å uniformere norske redaksjoner, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til Dagbladet.

Samtidig innrømmer han at det er et dilemma at siktede har hatt en plan med å skape oppmerksomhet for sin sak.

- Når det gjelder rettsmøtet i morgen, om det blir åpent for publikum, så er jeg i sterk til om dommeren vil tillate at siktede får bruke retten som sin egen talerstol. Dommeren vil nok være opptatt at møtet dreier seg om fengslingsspørsmålet, og vil neppe tillate at han markedsfører sitt manifest og politiske agenda, sier Øy.