17. mai bør sette startskuddet for russefeiringa, heller enn å innlede eksamensperioden, mener Facebook-aksjonistene. FOTO: DAGBLADET
17. mai bør sette startskuddet for russefeiringa, heller enn å innlede eksamensperioden, mener Facebook-aksjonistene. FOTO: DAGBLADETVis mer

Facebook-aksjon for russefeiring

30 000 vil ha eksamen før russetida begynner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Avgangselevene ved norske videregående skoler lader opp til eksamen med russefeiring.

En håpløs ordning, mener tre gutter ved Ringsaker videregående skole, som har startet en Facebook-aksjon for å flytte eksamensperioden.

- Det er en kjensgjerning at avgangselevene i flere år har vært misfornøyd med å ha eksamen rett etter russefeiringa, men ingenting er blitt gjort, sier André Lillehovde til Dagbladet.no.

Elever og foreldre
Sammen med kameratene Audun Ødegård og Daniel Skaugen opprettet han gruppa «Ja til eksamen før russetida», og responsen lot ikke vente på seg.

Allerede etter én uke var det over 20 000 medlemmer. I løpet av en måneds tid har over 30 000 personer meldt seg på.

- Vi fant ut at Facebook er et passende medium for å samle folk. Både avgangselever, tidligere russ og foreldre er blitt med, sier Lillehovde, som selv ikke er russ før til neste år.

Å fjerne russefeiringa er ingen realistisk løsning på problemet, mener Lillehovde. Han har heller ikke tro på at russen fester mindre som følge av eksamenene som venter i etterkant. En bedre løsning vil være å gjøre seg ferdig med de aller fleste eksamenene før 17.mai, og så starte russetida på nasjonaldagen.

- Er ikke dette bare en måte for russen til å feste mer enn de allerede gjør?

- Vi er ute etter en mulighet til å oppnå bedre karakterer på de avsluttende eksamenene. Ved å skille russetid og eksamen enda mer enn det gjøres i dag, vil elvene kunne forberede seg bedre til eksamen, sier Lillehovde.

Får ros
Facebook-aksjonen får støtte fra blant annet Forbundet mot rusgift (FMR).

- Det er helt ulogisk å feire avslutningen på 13 års skolegang før eksamen er gjennomført, sier leder Knut Reinås.

MINDRE FESTING?: Bør eksamensperioden flyttes eller bør russen feste mindre? FOTO: Berit Keilen/SCANPIX
MINDRE FESTING?: Bør eksamensperioden flyttes eller bør russen feste mindre? FOTO: Berit Keilen/SCANPIX Vis mer

Han roser ungdommen som har tatt initiativet til aksjonen, og etterlyser nå et svar fra kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV)

- Vi har hatt en lang dialog med departementet om denne saken, men ingen ting har skjedd. Når skoleelevene på eget initiativ har satt i gang denne kampanjen, forventer vi at kunnskapsministeren tar dem på alvor, avslutter Reinås og legger til at FMR, sammen med Norsk lektorlag og direktøren for Oslo Legevakt vil fremme kravet om ny eksamenstid i et brev til departementet.

Russefeiringa har lange tradisjoner i Norge, men det var først i 1979 at den daværende Arbeiderparti-regjeringa sørget for at eksamensperioden kom rett i etterkant av russetida. Målet var å dempe en vill russefeiring og samtidig gi elevene mer tid til faglige forberedelser.

ENGASJERTE: F.v. Audun Ødegård, André Lillehovde, Daniel Skaugum vil ha slutt på at tre års skolegang ødelegges av russefeiringa. Løsningen er å flytte eksamensperioden, mener de. FOTO: PRIVAT
ENGASJERTE: F.v. Audun Ødegård, André Lillehovde, Daniel Skaugum vil ha slutt på at tre års skolegang ødelegges av russefeiringa. Løsningen er å flytte eksamensperioden, mener de. FOTO: PRIVAT Vis mer