Facebook beordres til å stanse sporing av nettbrukere

En belgisk domstol har gitt Facebook en frist på 48 timer til å stanse sporing av internettbrukere som ikke har konto på det sosiale nettstedet.

 I TRØBBEL:  En belgisk domstol har gitt Facebook en frist på 48 timer til å stanse sporing av internettbrukere som ikke har konto på det sosiale nettstedet. Foto: AFP PHOTO / Karen BLEIER
I TRØBBEL: En belgisk domstol har gitt Facebook en frist på 48 timer til å stanse sporing av internettbrukere som ikke har konto på det sosiale nettstedet. Foto: AFP PHOTO / Karen BLEIERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Facebook ikke etterkommer kravet innen onsdag, kan selskapet bli bøtelagt med opp til 250.000 euro dagen, tilsvarende drøyt 2,3 millioner kroner.

Kjennelsen fra Brussel kommer etter at Belgias datatilsyn i juni anklaget Facebook for å vilkårlig spore internettbrukere når de besøker nettsidene, selv om de ikke er medlemmer.

Dersom ikke-medlemmer trykker «liker» eller deler en Facebook-side, kan de også bli sporet, ifølge domstolen.

- I dag beordret dommeren det sosiale nettverket Facebook til å stanse sporingen og registreringen av internettbruken til folk som surfer på nettet i Belgia, innen 48 timer etter denne uttalelsen, heter det fra domstolen mandag ettermiddag.

I kjennelsen heter det at Facebook bruker spesielle informasjonskapsler som innhentes når en bruker besøker Facebooks sider, selv om de ikke er logget inn. Informasjonskapslene lar dermed selskapet spore brukeren når vedkommende besøker andre Facebook-sider, eller sider som de kan like eller dele via en Facebook-lenke.

- Vi kommer til å anke denne beslutningen og jobber for å minske enhver forstyrrelse i folks tilgang til Facebook i Belgia, svarer nettgiganten.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram