Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-bevis felte sexsiktet lærer

Facebook-meldinger utløste rykteflom mot ungdomsskolelærere i Østfold og Oppland og brukt som bevis i retten.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seinere i år må en ungdomsskolelærer i Gudbrandsdalen møte i tingretten for seksuell omgang med to elever. Mannen i 30-årene har innrømmet å ha hatt sex med de to jentene under 16 år.

Siste uke ble en kvinnelig ungdomsskolelærer i Østfold dømt til seks måneders ubetinget fengsel og forbud mot å jobbe som lærer i fem år etter å ha hatt sex med en elev.

Læreren var 29 og gutten såvidt over seksuell lavalder - 16 år og to måneder - da de hadde samleie på hyttetur under skoleavslutningen i fjor.

Felles for begge sakene med for tett og ulovlig kontakt mellom lærer og elever, er at meldinger på Facebook har ført til akselererende ryktestorm og at sakene har kommet raskere på politiets bord på grunn av «sladder» på nett.

Facebook som bevis I Østfold-saken har Sarpsborg tingrett brukt utskifter av Facebook-meldinger som bevismateriale i dommen.

Læreren i Gudbrandsdalen ble pågrepet av politiet på vei til jobb midt i mai i år og siktet for seksuell omgang med en mindreårig elev.

Dagen etter var Dagbladet i kontakt med flere foreldre ved skolen, som allerede da kunne fortelle rykter om at to jenter hadde et forhold til læreren. Det hadde de selv funnet på Facebook eller hørt av egne barn som hadde dukket dypere i sosiale medier.

Først et par ukers tid seinere ble siktelsen utvidet til seksuell omgang med to elever under 16 år.

Etiske lærere De to sakene er svært sjeldne selv for den dominerende lærerorganisasjon Utdanningsforbundet med 153 000 lærere på sine medlemslister.

- Det er ytterst sjelden at lærere mister jobben på grunn av seksuelle overgrep eller disiplinære årsaker, får Dagbladet opplyst i Utdanningsforbundets juridiske avdeling.

Kvinnen i Østfold sa selv opp lærerjobben før rettssaken.

Læreren i Gudbrandsdalen har innrømmet de faktiske forholdene.

- Saken er ferdig etterforsket av politiet og oversendt til tiltalevurdering. Jeg regner med at tiltalen vil tilsvare siktelsen for brudd på straffelovens paragraf 196 om seksuell omgang med barn under 16 år og paragraf 193 om å skaffe seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, sier lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden, til Dagbladet.

Inntil saken er avklart i retten, er læreren suspendert fra jobben. Lillehammer-advokaten har merket seg punktet om «rettighetsfravær» i dommen fra Østfold.

Gammel dom - nytt yrke I praksis kan fem års utestengelse bety evig yrkesforbud for lærere.

- Arbeidsgivere i grunnskolen og videregående, i hovedsak kommunene, krever vandelsattest fra politiet. Og der blir jo ikke dommer strøket etter fem år, påpeker advokat Tor Kolden.

Gutten i Østfold har greid seg bra på ny skole til tross for den store belastningen.

 FORSVARER:  Advokat Tor Kolden er forsvarer for ungdomsskolelæreren som må møte i retten for seksuell omgang med to elever  under 16 år. Arkivfoto: Erlend Aas/ NTB Scanpix.
FORSVARER: Advokat Tor Kolden er forsvarer for ungdomsskolelæreren som må møte i retten for seksuell omgang med to elever under 16 år. Arkivfoto: Erlend Aas/ NTB Scanpix. Vis mer

- Han er tross lettet over at læreren tilsto de faktiske forholdene til slutt slik at han slipper en ny konfrontasjon og runde i retten, sier 17-åringens bistandsadvokat Kristin Morch til Dagbladet.

I dommen blir den sexdømte kvinnen beskrevet som en populær lærer, med gode evner til å komme i kontakt med elevene og til å motivere dem.

I retten kom det fram at hun hadde fått en advarsel fra skoleledelsen for en litt for tett og klengete stil overfor noen av elevene.

Hun: 28 - han: 15 Retten mener at hun utnyttet sin posisjon gjennom «grensesprengende kontakt på Facebook helt tilbake til 2009».

Da var læreren 28 og eleven 15 år gammel.

Retten mener det er hevet over «enhver rimelig tvil» at hun misbrukte stillingen som lærer til å skaffe seg seksuell omgang.

Og to små barn er ikke god nok grunn til å slippe å sone dommen i fengsel.

- Barnas far forutsettes å kunne ivareta barna under en soning, skriver dommer Ragnhild Borgerud.

Hun peker på at straffesaken har vært en stor belastning også for læreren. Hun opplever saken som stigmatiserende, ble suspendert fra jobben og har på mange måter følt seg utstøtt.

Sammen med familien har hun flyttet til en annen by for å kunne starte på nytt, som dommeren uttrykker det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media