Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-bruken flater ut

Ferske tall kan tyde på at bruken av det sosiale nettstedet Facebook begynner å nå et metningspunkt i Norge.

BLIR HAN NY BRUKER? Facebookbruken i Norge begynner å flate ut. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BLIR HAN NY BRUKER? Facebookbruken i Norge begynner å flate ut. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to siste månedene har antallet norske Facebook-brukere som har vært aktive siste måned sunket med over 100.000, skriver Aftenposten.

Samtidig er det kommet meldinger om at antallet Facebook-brukere i USA falt med hele seks millioner i løpet av mai. Selskapet selv mener imidlertid at disse tallene ikke kan være riktige, skriver nyhetsbyrået AFP.

Begrensning i hjernen? Forskere og nettvitere strides om årsaken til nedgangen. Amerikanske og italienske forskere mener å ha funnet ut at det er en biologisk begrensning i hjernen på hvor mye vi mennesker kan få ut av sosiale medier.

Undersøkelser har vist at vi bare kan ha stabile sosiale relasjoner med mellom 100 og 200 andre personer. Med en venneliste på flere hundre eller til og med flere tusen, kan oppgaven med å holde seg orientert og aktiv på nettsteder som Facebook rett og slett bli for mye.

- Er blitt kjedeligere Førsteamanuensis Gunn Enli ved Universitetet i Oslo har forsket på Facebook og andre sosiale medier og synes selv at Facebook rett og slett er blitt kjedeligere.

- Paradoksalt nok er den økende størrelsen et problem. Litt av poenget er jo å ha mange venner, men det fører til at kommunikasjonen blir mindre personlig, mindre spenstig og mindre ærlig. Facebook er ikke noe fristed lenger. Når man beskytter seg, blir kommunikasjonen kjedelig. Det er nok en viktig årsak til at bruken går ned, sier Enli, og peker på at Facebook mangler private rom.

- Toppen ikke nådd Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad i mediebyrået Carat tror ikke Facebook har nådd toppen ennå, og mener det gode været i april og mai kan være med på å forklare tilbakegangen.

I Norge bruker nærmere 2,5 millioner nordmenn Facebook. Solstad mener veksten vil stoppe på rundt 3 millioner brukere.

(NTB)