Facebook-drone større enn et Boeing 737 skal stråle internett-tilgang

Mark Zuckerberg: - Første prøveflyvning er gjennomført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er faktisk en Facebook-drone. Og den har kostet 20 millioner dollar, og er større enn et Boeing 737-fly.

Dronen har fått navnet Aquila, som er det latinske ordet før ørn. Men denne ørnen kan ikke bare fly, den kan koble mennesker sammen.

Facebook sin plan er nemlig å koble hele verden til internett. Da kan de nå resten av de 5 millarder menneskene som ennå ikke har registrert seg hos selskapet fra solfylte California.

I dag har selskapet 890 millioner daglige brukere, og 1,39 milliarder aktive medlemmer etter tall fra desember 2014. Ifølge Facebook selv er det fortsatt 4,5 milliarder mennesker i verden som ikke har tilgang til internett.

Vellykket prøveflyvning Under ett av foredragene på F8, utviklerkonferansen til Facebook, snakket teknologisjefen hos Facebook Mike Schoepfer, om Aquila.

- Med denne dronen kan vi fly veldig høyt over bakken, bli der i flere måneder av gangen, og stråle ned internett-tilgang, sa han i går om internettørnen.

Mark Zuckerberg, mannen bak det enorme sosiale mediet, er selv veldig begeistret over prosjektet.

- I dag er jeg begeistret over å kunne melde om at vi har gjennomført en vellykket prøveflyvning av dronen i Storbrittannia, skrev Mark Zuckerberg på sin Facebook-side i går.

Større enn Boeing 737 Ifølge Zuckerberg selv har dronen et vingespenn større enn et Boeing 737-fly, som har et vingespenn på 28 til 32 meter. Men dronen slår ikke flyet i vekt, og heller ikke i drivstoffsutgifter.

Dronen skal veie mindre enn en bil og skal kun fly på solenergi, som den får fra solpanel som strekker seg utover vingene.

- Dronen skal kunne ta seg hele 18 000 meter over bakken, og bli der i flere måneder, skriver Zuckerberg.

Stråler internett-tilgang Men det er ikke bare selve det faktum at Facebook har kjøpt en drone som er spesielt, heller ikke at den er enorm og at den kan fly høyt og lenge. Facebook har et mål med dronen: Den skal koble hele verden til internett.

INTERNETTØRN Facebook sine nye internett ørn skal stråle ned internett-tilgang til 4,5 milliarder mennesker som fortsatt ikke har internett-tilgang.
INTERNETTØRN Facebook sine nye internett ørn skal stråle ned internett-tilgang til 4,5 milliarder mennesker som fortsatt ikke har internett-tilgang. Vis mer

Prosjektet, som Zuckerbergs Facebook står bak, er blitt kalt Internet.org.

- Slike luftfartøyer som dette vil gjørde det mulig for en hel verden å få internett-tilgang, skriver Zuckerberg.

Ifølge han kan én slik drone stråle ned internett-tilgang til ti prosent av verdens befolkning. Med seg i tankene har han da spesielt mennesker som bor i avsidesliggende områder uten eksisterende internett-tilgang.

Facebook vs. Google Ifølge The Guardian foregår det en teknologisk strid mellom Facebook og Google. Den kan sammenlignes med kappløpet mellom USA og Sovjetunionen på 1960-tallet om å få den første mannen på månen.

Men stridens kjerne er en helt annen. Den er internett-tilgang, og hvem som blir den første til å tilby internett til folk som bor på avsidesliggende steder.

Nå ser det absolutt ut som at Facebook ligger et hestehode foran søkemotorgiganten.

STRÅLER INTERNETT: Her taler Mark Zuckerberg på Facebook sin utviklerkonferanse, F8. Han er begeistret over at Facebook nå har utviklet en internettstrålende drone. Foto: AFP PHOTO/JOSH EDELSON
STRÅLER INTERNETT: Her taler Mark Zuckerberg på Facebook sin utviklerkonferanse, F8. Han er begeistret over at Facebook nå har utviklet en internettstrålende drone. Foto: AFP PHOTO/JOSH EDELSON Vis mer