Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook fjerner Trump-reklame

Bryter med retningslinjene om organisert hat, sier talsperson for Facebook.

BRYTER REGLER: Sosiale medier-plattformen mener reklamene bryter regelverket deres. Skjermdump: Facebook Vis mer

Facebook fjerner en reklame fra president Donald Trumps gjenvalgskampanje, skriver flere amerikanske medier.

Reklamen anses for å fremme hat. Sosiale medier-plattformen mener denne bryter retningslinjene deres.

REKLAME: Facebook har fjernet en reklame for Donald Trumps valgkamp fordi den anses for å fremme hat. Foto: AP
REKLAME: Facebook har fjernet en reklame for Donald Trumps valgkamp fordi den anses for å fremme hat. Foto: AP Vis mer

- Vi fjernet disse innleggene og reklamene fordi de brøt våre regler om organisert hat, sier Facebook-talsperson Andy Stone til CNN.

- Vi tillater ikke symboler som representerer hatefulle organisasjoner eller hatefulle ideologier hvis de ikke kommer med en kontekst eller fordømmelse, sa lederen for Facebooks sikkerhetspolitikk, Nathaniel Gleicher, under en høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus torsdag.

Reklamen angriper den antifascistiske bevegelsen Antifa. Presidenten har tidligere anklaget «radikale venstrekrefter» for å stå bak uroen i USA etter George Floyd-drapssaken, og 31. mai opplyste han at Antifa-bevegelsen vil bli erklært som en terrororganisasjon.

- Farlige ytre venstre-grupper løper rundt i gatene våre og forårsaker absolutt kaos, heter det i reklamen.

I innlegget anklager Trump disse gruppene for å sette i gang opptøyer og hevder at de ødelegger «byene våre». Vedlagt er bildet som har skapt problemer for kampanjen.

Reklamen inneholdt et merke som nazistene brukte for å utpeke politiske fanger i konsentrasjonsleirer, forklarer The Washington Post.

2005: En tidligere fange deltok i en seremoni i en etterligning av en fangedrakt på 60-års dagen for frigjøringen av Auschwitz Birkenau konsentrasjonsleir i Polen. Her kan man se den røde trekanten på brystet. Foto: REX
2005: En tidligere fange deltok i en seremoni i en etterligning av en fangedrakt på 60-års dagen for frigjøringen av Auschwitz Birkenau konsentrasjonsleir i Polen. Her kan man se den røde trekanten på brystet. Foto: REX Vis mer

En omvendt, rød trekant ble først brukt på 1930-tallet for å identifisere kommunister. Den ble også brukt på sosialdemokrater, liberale, frimurere og andre medlemmer av opposisjonspartier. Merket som ble tvunget på jødiske politiske fanger var en rød trekant som overlappet en gul trekant, skriver avisa.

Tidligere i dag har Trump-kampanjen svart på kritikken ved å si at den røde trekanten er et symbol har blitt brukt bredt av Antifa, skriver CNN.

- Vi noterer oss at Facebook fortsatt har en omvendt, rød trekant-emoji i bruk, som ser helt lik ut. Så det er merkelig at de vil gå etter bare oss for denne reklamen, sier kommunikasjondirektør Tim Murthaug i Trump-kampanjen.

Reklame-innlegget har dukket opp rundt omkring på Facebook, i tillegg til Team Trumps offisielle Facebook-side. På Trumps side ble reklamen sett hele 950 000 ganger før den ble fjernet, skriver The Hill.

- Jeg mener det er veldig problematisk bruk av et symbol som nazistene brukte for å identifisere sine politiske fiender. Det er vanskelig å se for seg at det er gjort med vilje, fordi jeg ikke er sikker på om majoriteten av amerikanere kjenner til eller forstår merket, men det er veldig, veldig skjødesløst, sier Deborah E. Lipstadt, en amerikansk Holocaust-ekspert, til The Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!