Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook fjernet gratulasjonen til brannskadde Lasse to ganger - nå ber de om unnskyldning

Sier det ble fjernet ved en feil.

60 ÅR: Lasse Gustavson er tidligere brannmann, men ble hardt brannskadd i tjeneste som 24-åring. Foto: Dan Hansson / SvD / NTB Scanpix
60 ÅR: Lasse Gustavson er tidligere brannmann, men ble hardt brannskadd i tjeneste som 24-åring. Foto: Dan Hansson / SvD / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag 6. november feiret svenske Lasse Gustavson 60-årsdagen sin.

Kameraten Bjørn Natthiko Lindeblad skulle legge ut et innlegg på Facebook, som en gratulasjon til 60-åringen, men posten ble fjernet - ikke bare én gang, men to.

Lindeblad gikk hardt ut mot Facebook, og oppfordret andre til å dele bildet av Lasse Gustavson, som han publiserte for en tredje gang. Det innlegget lot Facebook bli.

«Vil du hjelpe meg med å protestere mot en ytterst ubehagelig Facebook-praksis? Del eller spred gjerne dette bildet av en av de vakreste sjelene jeg kjenner. Jeg legger det ut for tredje gang på 36 timer. Facebook har tatt bort bildet to ganger uten å gi meg noen forklaring», skrev Lindeblad.

- For en avskyelig praksis

På litt over en uke har over 30 000 delt innlegget. Protestene førte til at Facebook etter hvert kom med en personlig unnskyldning.

CNN har lest klagen Lindeblad sendte til Facebook. Der sto det blant annet:

«Noen svensker med omfattende brannskader kontaktet meg og forklarte at det er normal praksis at Facebook behandler bilder av mennesker med brannskader på samme måte som bilder som blir regnet som sexistiske eller rasistiske. For en avskyelig praksis».

- Vi har rettet opp i problemet og gitt beskjed til personen som publiserte det, sammen med en unnskyldning, uttalte Facebook ifølge CNN.

- Kan påvirke mye

Huffington Post, som selv har vært i kontakt med Facebook, skriver at selskapet fjernet bildet ved en feil.

Avisa skriver også at Facebook i ettertid har vært i kontakt med Lindeblad for å unnskylde.

- Det er fint at man for en gangs skyld har klart å komme gjennom hos det enorme selskapet, sier Lindeblad til CNN, som understreker at han ennå ikke har fått en forklaring på hvorfor Facebook i utgangspunktet slettet bildet.

Gustavson ble brannskadet i 1981. Den gang var han 24 år gammel og nyutdannet. Skaden skjedde etter en utrykning i Gøteborg. En gasseksplosjon tok livet av kollegaen hans. Lasse Gustavson overlevde såvidt, men ble lagt i kunstig koma i to måneder.

Til Expressen sier Gustavson at han er opprørt over at bildet ble fjernet. Men først og fremst tenker han på folk som nylig har blitt brannskadd, og som kanskje våger å legge ut et bilde for første gang.

- Det kan påvirke veldig mye å bli sensurert fordi man er annerledes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!