Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-gründer hacket rivalenes e-post

Og spionerte på journalister, hevder bransjeavis.

INSPIRERT AV ÅRBOKA: Facebook-gründeren Mark Zuckerberg lånte ideen og konseptet til nettsiden fra en gammeldags årbok fra videregående, der alle elevene og lærerne var representert med bilde og en kort beskrivelse. Årboken var kjent som «face book», et navn Zuckerberg fant passende for sitt nettsamfunn.   Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
INSPIRERT AV ÅRBOKA: Facebook-gründeren Mark Zuckerberg lånte ideen og konseptet til nettsiden fra en gammeldags årbok fra videregående, der alle elevene og lærerne var representert med bilde og en kort beskrivelse. Årboken var kjent som «face book», et navn Zuckerberg fant passende for sitt nettsamfunn. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Allerede som 19-åring, ble Harvard-studenten Mark Zuckerberg genierklært for å ha startet opp nettsamfunnet Facebook sammen med medstudenter.

25-åringen er milliardær og har ved flere anledninger blitt kåret til en av tiårets mest innflytelsesrike personer.

SabotasjeMen veien til toppen har vært langt fra problemfri.

Business Insider (BI) publiserte i går en lenger artikkel om Facebooks utvikling fra en nettbasert møteplass for Harvard-studenter til et av verdens mest populære nettsamfunn med 350 millioner brukere.

Nettstedet hevder at Zuckerberg har tidligere skaffet seg tilgang til e-postkontoer til journalister og rivaler.

Han skal også ha forsøkt å sabotere et konkurrerende nettsamfunn, grunnlagt av andre Harvard-studenter.

Siden oppstarten av Facebook, har Zuckerberg vært forfulgt av beskyldninger om at ideen til nettsamfunnet er stjålet fra medstudenter.

Følte seg lurtDe tre Harvard-elevene Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss og Divya Narendra skulle starte datingnettstedet ConnectU og ønsket å leie inn 19-åringen, som var en habil programmerer, til å hjelpe å bygge opp nettsiden

Dette samarbeidet kom aldri ordentlig i gang.

Noen måneder senere lanserte Zuckerberg thefacebook.com - en blåkopi av den planlagte datingsiden, hevdet medstudentene.

De tok kontakt med Harvards studentavis, The Crimson, som ønsket å skrive om saken.

Ved hjelp av opplysninger lagt igjen på TheFacebook, greide Zuckerberg å hacket e-posten til flere av studentene som skrev for avisen, ifølge Business Insider.

Han greide etter hvert å overtale avisas redaktør til å la være å omtale saken.

Inngikk forlik Til tross for at Facebook raskt ble en gigantisk suksess, fryktet Zuckerberg fremdeles for konkurransen fra ConnectU.

Ifølge BI greide han å skaffe seg administratortilgang til dette nettsamfunnet og endret og slettet mange brukerprofiler.

Zuckerberg ønsker ikke å kommentere noen av disse påstandene.

- Vi kommer ikke til å gå i diskusjon om misfornøyde saksøkere og anonyme kilder som ønsker å omskrive Facebooks tidlige historie eller sette Mark Zuckenberg i dårlig lys med slike utdaterte beskyldninger, skriver Facebook i en uttalelse til BI.

ConnectU-gründerne anla et søksmål mot selskapet. Det ble inngått et forlik i juni 2008 som angivelig kostet Zuckerberg nærmere 400 millioner kroner. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!