Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marokko-drapene

Facebook hjelper politiet med å ta ned mulig drapsvideo

Flere instanser jobber nå med å fjerne videoen, som ennå ikke er verifisert.

IMLIL: De to kvinnene ble drept da de var på vei ned fra fjellet Toubkal og skulle tilbake til landsbyen Imlil i Marokko. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
IMLIL: De to kvinnene ble drept da de var på vei ned fra fjellet Toubkal og skulle tilbake til landsbyen Imlil i Marokko. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Facebook skal hjelpe politiet med å ta ned den mulige drapsvideoen som florerer på Internett etter drapene på Louisa (24) og Maren (28) i Marokko.

Det forteller Facebook-sjef Martin Ruby i Danmark til DR.

- Vi tillater ikke innhold på våre plattformer som oppfordrer til terror eller massemord, og vi bruker både mennesker og kunstig intelligens til å fjerne den slags innhold så fort som mulig, sier han, og legger til:

- I saker som denne har vi et dedikert team som er dialog med myndighetene og dansk politi.

Både Kripos og danske PET jobber med å få verifisert videoen, og samtidig få den fjernet. Kripos opplyste i en pressemelding fredag at de mener å ha grunnlag for å si at det så langt ikke er noe konkret som tyder på at videoen ikke er ekte.

Kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos sier til Dagbladet at de ikke har vært i kontakt med Facebook Norge.

- Det er dansk politi som har holdt i dette. Vi jobber med dem for å begrense spredningen, og oppfordrer enkeltpersoner til å ikke spre den videre, sier han.

- Kritisk

Bistandsadvokaten til Maren Uelands familie, Ragnar Falck Paulsen, er sterkt kritisk til at videoen i det hele tatt omtales, skriver NTB.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med bistandsadvokaten, uten hell.

Det var Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, som på en pressekonferanse bekreftet at en mulig drapsvideo av en av de to kvinnene florerte på sosiale medier.

Fire personer er pågrepet og mistenkt for dobbeltdrapet. Tre av dem ble pågrepet torsdag idet de var i ferd med å rømme fra Marrakech i en buss.

PÅGREPET: De tre mennene som var etterlyst for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble pågrepet på en buss i Marokko etter 72 timers klappjakt. Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer

- Video av mistenkte

I tillegg sirkulerer en annen video på nett, som angivelig skal være av de fire drapsmistenkte. Marokkansk politi bekrefter at videoen er ekte.

Videoen viser fire menn foran det som ser ut som et IS-flagg. De fire på videoen sverger troskap til IS. Ingenting av det som blir sagt kan direkte relateres til dobbeltdrapet.

I videoen siterer en av mennene koranen:

«Kjemp mot dem som ikke tror på Allah og heller ikke på den Ytterste dag, og som ikke anser som forbudt det Allah og Hans Sendebud har forbudt.»

Kripos er også kjent med denne videoen.

Selv om verken statsminister Erna Solberg eller politidirektør Benedicte Bjørnland vil stadfeste at drapene i Marokko var en terrorhandling, er Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mer tydelig på at dette ser ut til å være en terrorhandling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!