Facebook i Iran

4. februar avblokkerte iranske myndigheter nettsamfunnet Facebook etter at det hadde vært stengt siden 2006. Nå spekuleres det om årsakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Titusener av Iranere er på Facebook etter at forbudet ble opphevet. Medlemstallet øker for hver dag. Nå er Facebook Irans 12. mest poulære nettsted.

23 millioner iranere har tilgang på internett, og 7,5 millioner er daglige brukere, ifølge landets regjering. Men det iranske presteskapet har lagt sterke begrensninger. Millioner av websider er blokkert, spesielt de med seksuelt innhold og annen umoral. Men, som jeg allerede ble fortalt av noen ungdommer i Teheran i 1998, de hadde nok av kunnskap om hvordan de skulle komme gjennom de forskjellige brannmurene for å se på porno.

DA FACEBOOK ble stengt i 2006, var begrunnelsen at dette var et ulovlig nettsamfunn i Iran. De mest entusiastiske databrukerne har klart å omgå lovforbudet, men det var en tidkrevende prosess hver eneste gang man skulle logge seg inn.

Derfor er det i disse dager stor jubel blant Facebook-tilhengerne – som imidlertid ikke vet hvor lenge gleden vil vare. For det er ikke første gang iranske myndigheter liberaliserer, for så å stramme inn igjen.

Det sjiamuslimske lederskapet har ikke gitt noen begrunnelse for å tillate Facebook. Mange mener det er gjort for å tekkes ungdommen. Det er nemlig presidentvalg i juni, og den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad sliter med synkende popularitet.

Om det er årsaken, er det også fare for at nettstedet blir stengt igjen, frykter noen. De harde kritikerne av det iranske regimet ser ikke noe positivt i avblokkeringen av Facebook; de mener at dette er en måte for myndighetene til å overvåke både journalister og opposisjonelle.

DEN KJENTE IRANSKE humoristen Ebrahim Nabavi, som bor i Belgia, har ifølge Radio Free Europe/Radio Liberty en annen forklaring.

Han mener at Irans kontroversielle president Ahmadinejad også trenger Facebook for å komme i kontakt med religiøse tilhengere i Italia, Storbritannia og andre land.

- Den nåværende regjeringen må åpne dørene for sin egen overlevelses skyld. Når dørene er åpnet, kan vi andre også komme inn, sier Nabavi.

Som i andre land registrerer mange iranere seg på Facebook for å få nye venner. Saeedeh Rahmati (28) som har en lederstilling i et olje-og gasselskap, forteller at hun har fått 67 nye Facebook-venner på tre uker. Mye av virksomheten på Facebook er upolitisk, men i et land med begrenset frihet er det klart at et slikt nettsamfunn åpner mulighetene for politisk agitering og diskusjon.

EN STØTTEGRUPPE for Mohammad Khatamis comeback i iransk politikk hadde for noen dager siden 13000 medlemmer. Den moderate Khatami var president mellom 1997 og 2005. Nå er bare problemet det at Khatami har trukket seg som presidentkandidat. Men andre moderate politikere overtar, og dermed er det bare å lage nye støttegrupper på Facebook.

Foreløpig har ikke president Ahmadinejads støttespillere registrert seg på Facebook. Men det varer nok ikke lenge før de kommer etter. For selv i Iran går det ikke an å drive valgkamp uten toppmoderne teknologi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer