Facebook-innlegg ryster jurist:
- Har en tenåringsgutt som sliter så sykt med svettelukt, det lukter kattepiss av ham

Folk skriver om barn og utro ektemenn på «Hønehjørnet».

REAGERER PÅ INNLEGG: Jurist Sara Eline Grøndal reagerer på flere innlegg skrevet på «Hønehjørnet». Foto: Skjermdump/Privat
REAGERER PÅ INNLEGG: Jurist Sara Eline Grøndal reagerer på flere innlegg skrevet på «Hønehjørnet». Foto: Skjermdump/PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er rystet over det jeg oppfatter som en fullstendig mangel på forståelse for barns rettigheter og privatliv.

Det sier Sara Eline Grønvold, jurist og forfatter av boken «Barn og Personvern», om en rekke innlegg publisert på Facebook-gruppa «Hønehjørnet».

I disse deler mødre personopplysninger om egne barn og andre.

Deler intim informasjon

Et av innleggene er skrevet av en mor som under fullt navn klager over at mannen er utro, en annen omtaler sinneanfallene til et fem år gammelt barn. Et tredje innlegg tar for seg en tenåringssønn som sliter med svetteproblemer.

SVETTEPROBLEMER: Flere innlegg på «Hønehjørnet» handler om barn. Foto: Skjermdump/Privat
SVETTEPROBLEMER: Flere innlegg på «Hønehjørnet» handler om barn. Foto: Skjermdump/Privat Vis mer

Det får Grønvold til å reagere.

- Jeg kan ikke forstå behovet for å dele dette. Man kan oppsøke lege, søke opp råd på internett, men ikke dele under fullt navn slik at barnet også blir identifisert. Det er helt åpenbart at han kan bli mobba for dette, sier Grønvold om det siste tilfellet.

27 000 medlemmer

Hønehjørnet ble grunnlagt i august 2015 og beskriver seg selv som en jentegruppe. Flere av medlemmene i gruppa skriver at å være med i gruppa føles som å ha ei god venninne.

REAGERER: Sara Eline Grønvold reagerer på en del av det som blir delt på «Hønehjørnet». Foto: Frederic Boudin
REAGERER: Sara Eline Grønvold reagerer på en del av det som blir delt på «Hønehjørnet». Foto: Frederic Boudin Vis mer

Dette på tross av at «Hønehjørnet» har rundt 27 000 medlemmer - like mange mennesker som innbyggertallet til en halvstor norsk by.

Grønvold understreker at det som blir delt der, er å regne som offentlig. Hun legger også vekt på at innleggene kan ramme barna.

- Hvem innleggene gjelder er lett å identifisere fordi brukerne står med fullt navn, og barna i de nevnte eksemplene er oppgitt med både kjønn og alder.

- Man krenker barnas personvern, og det er faktisk endel av eksemplene som kan skade barna senere. For eksempel vil et barn med raserianfall potensielt ikke være det mest attraktive på arbeidsmarkedet, sier Grønvold.

Frykter at barna rammes

SKREV OM SØNNEN: Innlegg på «Hønehjørnet». Foto: Skjermdump/Privat
SKREV OM SØNNEN: Innlegg på «Hønehjørnet». Foto: Skjermdump/Privat Vis mer

- Hvis andre medlemmer heller ikke har noe strikt forhold til privatliv, så kan informasjonen bli kjent i omgangskretsen til barna. Det er lite hyggelig, legger hun til.

Flere av innleggene Dagbladet viser Grønvold, tar for seg krangler mellom voksne par.

Der hun mener at flere av foreldrene viser manglende evne til å sette barna først, så reagerer Grønvold også på at det framsettes påstander som de det gjelder ikke kan uttale seg om.

Juristen håper at Hønehjørnets administratorer er flinke til å slette innlegg som utleverer andre.

- Det bør de absolutt gjøre, sier Sara Eline Grønvold.

KOMMENTARFELT: Diskusjon i «Hønehjørnet».  Foto: Skjermdump/Privat
KOMMENTARFELT: Diskusjon i «Hønehjørnet».  Foto: Skjermdump/Privat Vis mer

- Må bruke nettvett

Blant administratorene er Katinka Nordahl. Hun grunnla i sin tid gruppa, og sier at de ofte sletter innlegg som blir for personlige.

- Ofte tenker ikke folk på hva de legger ut. Folk må bruke nettvett på hva de deler, og vi har regler, sier Nordahl.

Hun mener at hun ikke ser noe galt i at folk spør om råd i en vanskelig situasjon, men at det er uheldig om det rammer andre.

- Gruppa handler jo litt om å søke råd hos andre som har vært i samme situasjon som seg selv. Mange spør om veldig personlige ting, og det er derfor forholdstematikken kommer opp ofte. Vi må ofte ta stilling til om dette skal legges ut, og det er mye innlegg vi ikke godkjenner, sier Nordahl.

FJERNET FRA FACEBOOK: I «Newton» opplyser Line Jansrud barn og unge om pubertet. Men videoen som omhandler kvinnens vagina og eggstokker ble for mye for Facebook. Video: NRK Vis mer

Aktuelt å stramme inn

Administratoren legger til at det kan bli aktuelt å stramme inn gruppas regler. Dette særlig med tanke på innlegg som gjelder barn.

- Vi er åpne for endringer og tilbakemeldinger. Man må tenke en ekstra gang før man legger ut informasjon om barn, i og med at de kan spores, sier «Hønehjørnet»-grunnleggeren og ber folk om å heller legge ut slike ting anonymt på vegne av hverandre.

- Det er det beste å gjøre i slike tilfeller, sier Katinka Nordahl.