Facebook-lekkasjer avslører jakten på unge brukere

Interne e-poster fra sosiale medier-giganten Facebook avslører arbeidet med å utvide plattformen for barn og ungdom. Samtidig jobbet selskapet for å vanne ut den europeiske datalovgivningen som skal beskytte personvern.

SENTRAL: Driftsjef Sheryl Sandberg i Facebook har vært sentral i selskapets lobbyarbeid, ifølge interne e-poster Dagbladet har lest. Foto: Allison Shelley/Getty Images/AFP / Ntb Scanpix
SENTRAL: Driftsjef Sheryl Sandberg i Facebook har vært sentral i selskapets lobbyarbeid, ifølge interne e-poster Dagbladet har lest. Foto: Allison Shelley/Getty Images/AFP / Ntb Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lekkede eposter som Dagbladet har mottatt, viser hvordan Facebook satt opp en rekke møter med beslutningstakere og næringsdrivende i 2012 og 2013.

Flere av dem dreide seg om barns bruk av den sosiale plattformen med over to millarder brukere.

E-postene med notatene stammer fra et søksmål fra app-selskapet Six4three mot Facebook i California og er omfattet av taushetsplikt. Apputvikleren brukte Facebooks søkesystemer til å lete etter bikinibilder på det sosiale nettstedet. En av de tidligere lekkasjene fra søksmålet viser at Facebook blant annet diskuterte salg av brukerdata i e-poster.

Et notat som tilsynelatende ble sendt fra Facebooks daværende visepresident med ansvar for global politikk i Facebook, Marne Levin, viser at selskapet i møter luftet muligheten for at flere barn burde bli Facebook-brukere.

Lavere aldersgrense

I dag er aldersgrensen for å opprette en Facebook-konto 13 år.

Under det lukkede toppmøtet i Davos i januar 2013 møtte Facebook med en rekke mektige mennesker: «Mange beslutningstakere i Davos bemerket at deres ti, elleve og tolv år gamle barn tigger om Facebook-kontoer», står det i en e-post sendt rett etter at møtet i de sveitsiske alpene var over.

NYE BRUKERE: Facebook og andre sosiale medier-plattformer er stadig på jakt etter nye brukere. Foto: NTB Scanpix
NYE BRUKERE: Facebook og andre sosiale medier-plattformer er stadig på jakt etter nye brukere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lobbyistene møtte også daværende EU-kommisær for Digital agenda Neelie Kroes: «Vi spurte henne om (barn) under 13. (...) Hun og staben virket åpne for en slags light-plattform», står det videre i notatet.

«(...) hennes medarbeider forklarte at hvis du spør folk om seks år gamle barn burde kunne leke sammen på internett, så vil de si nei. Men ingen protesterer dersom to seks år gamle barn leker sammen på en trygg lekeplass. Det er et slikt lekeområde vi trenger å lage på nett».

«Sheryl svarte "jeg elsker deg"», står det videre i notatet. Sheryl Sandberg er Facebooks mektige driftsjef og har det daglige ansvaret for styringen med over to milliarder brukerkontoer verden rundt.

NEELIE KROES: Tidligere EU-kommisær Neelie Kroes under en tale. Foto: JOHN THYS / AFP NTB Scanpix
NEELIE KROES: Tidligere EU-kommisær Neelie Kroes under en tale. Foto: JOHN THYS / AFP NTB Scanpix Vis mer

Daværende visepresident med ansvar for global politikk i Facebook, Marne Levine, står som avsender av e-postene med de interne notatene, som blant annet redegjør for hvordan Facebooks ansatte i Brussel engasjerte seg i et av Kroes initiativer for å gi barn et tryggere internet. De rapporterte også om et «flott forhold» til kommisæren.

5. desember 2017 lanserte Facebook den omstridte appen Messenger Kids, som har fått både skryt og kritikk fra flere hold.

Ressurssvake skoler

En annen strategi for å involvere unge brukere kunne være via utdanningsinstitusjoner. I et internt notat om et lobbymøte med Storbritannias daværende finansminister George Osborne, heter det at:

«Han ønsker å se mer undervisning i programmering i britiske videregående skoler. Vi forklarte at vi har inngått et partnerskap med Apps for Good for å lansere de første Facebook-godkjente appbyggingskursene i skoler, og at vi ønsker å lansere dem i tolv ressurssvake videregående skoler i London med ham.».

EKS-FINANSMINISTER: George Osborne fra Det konservative parti er gjengangsfigur i de interne Facebook-notatene som er lekket. Foto: SIMON DAWSON / EPA/ BLOOMBERG / NTB Scanpix
EKS-FINANSMINISTER: George Osborne fra Det konservative parti er gjengangsfigur i de interne Facebook-notatene som er lekket. Foto: SIMON DAWSON / EPA/ BLOOMBERG / NTB Scanpix Vis mer

En slik ressurssvak skole kjennetegnes ved at elevene ikke tilbys like gode læremidler som på andre steder. De har ofte bakgrunn fra lavinntektsfamilier.

«Han virket veldig fornøyd», står det videre.

Overfor Business insider erkjenner selskapet at dokumentene stammer fra søksmålet i California:

- I likhet med dokumentene som ble valgt ut og lekket i strid med en rettslig kjennelse i fjor, gir også disse et ensidig bilde av saken og mangler viktig kontekst. Ifølge en rettslig kjennele er dokumentene hemmeligstemplet og vi kan derfor ikke kommentere dem, sier talsperson for Facebook.

Lobbet Osborne

Lovgivning som skulle stramme inn muligheter til å håndtere og dele folks personopplysninger med annonsører og næringsliv var et yndet mål for Facebook i møter med politikere, viser lekkede interne eposter fra selskapet, som Dagbladet og medier i flere andre land har fått adgang til.

I notatet beskriver Facebooks ansatte hvordan de har jobbet opp mot Osborne for å få ham til å påvirke EUs arbeid med det nye datadirektiv, som senere ble til dagens personvernforordning og populært kalt GDPR.

Dagbladet har forsøkt å nå fram til Osborne for å få en kommentar, uten hell.

Til Computer Weekley sier Osborne at han ikke engasjerte seg mot det nye regelverket fordi Facebooks lobbet for det.

Til Observer sier Osborne at bekymringene Facebook ga uttrykk for ikke ble fulgt opp av ham fordi han «ikke var enige i dem».

Annonser mot barn

Notatene sendt ut til flere kolleger i Facebook viser at reklame rettet mot barn var et tema.

I et prosjekt møtte fire av selskapets ansatte «med en gruppe talspersoner og akademikere - inkludert representanter fra Forbrukerrådet, Senter for digitalt demokrati, Universitet i Georgetown (...) og Yale» for å diskutere Facebooks «Prosjekt familie» og «konsekvensene av reklame rettet mot barn».

«Selv om vi ikke ble enige om flere av de sentrale problemstillingene var møtet positivt og produktivt og vi tror vi skal klare å flytte diskusjonen i en retning som er mer støttende», heter det videre i notatet.

Overvåking av sosiale nettverk

Intern korrespondanse viser at Facebook forberedte et program som skulle gjøre det lettere å samarbeide med eksterne organiasjoner som brydde seg om barns sikkerhet på nett.

Siden den gang er det iverksatt flere løsninger for å gjøre sosiale medier, deriblant Facebook, til et tryggere og mer oversiktlig sted for unge og andre som kan bli utsatt for overgrep.

Men på tross av innsats fra selskapet, brukes selskapets plattformer fremdeles til seksuelle overgrep mot barn og unge.

I forrige uke avslørte Det britiske tilsynet for forebygging av overgrep mot barn (NSPCC) at det ble registrert over 5000 tilfeller av lovstridig, seksuell kommunikasjon med et barn i England og Wales de siste 18 månedene. Facebook-eide apper ble brukt i rundt 70% av tilfellene der politiet avslørte plattformen.

- Sosiale nettverk, inkludert Facebook, er en flott måte for unge å kommunisere med venner og familie, hvorav noen kan bo andre steder. Men dessverre gjør disse plattformene for øyeblikket ikke nok for å beskytte barn mot blant annet grooming, seksuelt misbruk og spredning av seksuelt materiale, sier Andy Burrows i NSPCC til Dagbladet.

Det siste året har de oppfordret den britiske regjeringen til å innføre lover som gjør det mulig å bøtelegge teknologiselskaper hvis de ikke klarer å forhindre overgrep.

Facebook besvarte ikke gjentatte henvendelser fra Dagbladet under arbeidet med denne saken.

Dokumentene det refereres til i denne saken er skaffet til veie av Computer Weekly, The Observer og Duncan Campbell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer