Facebook lot seg begeistre da USA publiserte IS-angrepene

- USA ønsker å vise at de er presise, sier professor i journalistikk Rune Ottosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til tirsdag gikk USA og fem arabiske land til flyangrep mot Den Islamske stat i Syria.

USAs president, Barack Obama, roste nattas flyangrep mot Syria i en uttalelse tirsdag, og på Facebooksiden til USAs forsvarsdepartement har videoer av angrepet blitt publisert.

Videoene er lastet opp via den amerikanske hovedkommandoens YouTube-kanal. På denne kanalen har den amerikanske hovedkommandoen lastet opp videoer av amerikanske luftangrep tidligere.

Begeistrede Facebook-brukere Etter at de ferske luftangrepene ble delt av Forsvarsdepartementet på Facebook, har begeistrede Facebook-brukere kastet seg over kommentarfeltet:

«Vakkert»

«Fortsett! Drep alle!»

«Trick or treat - Noen i IS hjemme?»

«Hvordan vil du ha IS-burgeren din?»

Slik lyder noen av kommentarene Forsvarsdepartementet har mottat på videoene av angrepene.

- Skaper kontrast til IS Rune Ottosen er professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forfatter bak flere bøker om krig i media og USAs propagandamaskineri.

Til Dagbladet forteller han hvorfor USA legger ut krigføringen på Facebook:

- Videoene viser spregning av bygninger, og USA ønsker å kommunisere at de er presise. De unngår å vise video av menneskelige lidelser for å skape kontrast til IS' brutalitet, sier Ottosen.

Ottosen mener krigføringen i Syria likner på Golfkrigen USA førte i 1991. Også da angrep USA i koalisjon med arabiske land, men med et FN-mandat i ryggen. Denne gangen har ikke USA et FN-mandat i ryggen.

- Skapes det for mye begeistring rundt USAs krigsvideoer, som viser en entydig suksesshistorie, så tar det fokus bort fra andre sentrale spørsmål ved konflikten, blant annet de folkerettslige sidene, sier Ottosen.

-BEVISST STRATEGI: Professor i journalistikk, Rune Ottosen, mener Norge og USA ikke må glemme de folkerettslige sidene ved krigføringen i Syria. Selv ikke når motstanderen heter IS. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
-BEVISST STRATEGI: Professor i journalistikk, Rune Ottosen, mener Norge og USA ikke må glemme de folkerettslige sidene ved krigføringen i Syria. Selv ikke når motstanderen heter IS. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer