Facebook manipulerte følelsene til 700 000 brukere i hemmelig eksperiment

Mener at følelser smitter.

MENER FØLELSER SMITTER:  Forskere har gjennom Facebook utført et eksperiment på 689 000 Facebook-brukeres følelser. Forskerne undersøkte om å framheve positivt eller negativt ladede nyheter i nyhetsfeeden ville endre brukernes eget humør. Og det mener de at det gjør. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB Scanpix Files
MENER FØLELSER SMITTER: Forskere har gjennom Facebook utført et eksperiment på 689 000 Facebook-brukeres følelser. Forskerne undersøkte om å framheve positivt eller negativt ladede nyheter i nyhetsfeeden ville endre brukernes eget humør. Og det mener de at det gjør. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB Scanpix Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke bare NSA som følger med uten at vi er klar over det. Det gjør også Facebook.

I et stort forskningsprosjekt har de utført psykologiske eksperiment for å påvirke Facebook-brukernes følelser, og lyktes.

- Følelser smitter Facebook har endret tonen på stoffet i brukernes nyhetsfeed, og framhevet en enten positive eller negative innlegg fra vennene, og deretter sett hvordan det påvirker brukerens humør.

- Resultatene viser at følelser smitter. For de personene som fikk redusert det positive innholdet i sin nyhetsfeed, så var en større prosentandel av ordene i deres egne statusoppdateringer negative, og færre var positive, skriver forskerne i forskningsrapporten, som ble publisert i journalen NPAS i juni.

Samtidig mener forskerne å kunne vise at flere positive poster fra dine venner gjør at du også poster mer positivt. De mener funnene kan si noe om hvordan vi blir påvirket av sosiale medier.

- Disse resultatene tyder på at følelser uttrykt av andre på Facebook, påvirker våre egne følelser, som utgjør eksperimentelle bevis for smitte i stor skala via sosiale nettverk, skriver forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer