Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook nekter å slette falsk Pelosi-video

Trump-tilhengere sprer falsk video av Nancy Pelosi.

- FULL?: En video av Nancy Pelosi, Demokratenes leder i representantenes hus, går sin seiersgang på sosiale medier. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En video av Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, har blitt en viral vinner i sosiale medier. Med enkle redigering har noen gått inn å forandret hastigheten på videoen slik at Pelosi høres beruset eller syk ut når hun snakker.

Pelosi snøvler og snakker utydelig

En analyse av videoen, som Washington Post og AFP har gjennomført, viser at hastigheten er redusert til 75 prosent, samtidig med at lyden er manipulert. Det gjør at Pelosi ser ut til å snakke svært sakte og utydelig, som om hun skulle være påvirket av alkohol.

Én versjon av videoen er delt på Facebook av det konservative nettstedet Politics WatchDog og er sett 2,3 millioner ganger. Videoen har også gått viralt på YouTube og Twitter.

Facebook innrømmer falsk video

Facebook innrømmer at video av Nancy Pelosi er manipulert, men vil ikke gjøre noe for å hindre at den blir spredt på sine sider. Fredag satte Facebook sine egne faktasjekkere fra Lead Stories og PolitiFact på saken, og de konkluderte med at videoen var forfalsket.

- Vi har ikke noen policy som indikerer at innholdet som postes på Facebook må være ekte eller sant, uttalte Facebook i en melding til The Washington Post.

Selskapet opplyser videre at de vil prøve å begrense muligheten til å dele videoen, og at de vil legge inn et filter slik at resultatet fra faktasjekken de utførte automatisk vil dukke opp sammen med videoen av Pelosi.

Trump omtaler Pelosi som «gale Nancy»

Videoen ble spredt på mange konservative nettsteder etter at Trump hadde omtalt Pelosi som «gale Nancy» og «et rotehue», noe som igjen var et svar på at hun stilte spørsmål ved presidentens mentale helse og ba hans nærmeste gripe inn «til beste for landet».

La ut ny video

Trump var raskt ute på Twitter hvor han la ut en annen video som tydelig var manipulert. Nancy Pelosi snakket uklart og snøvlete, og Donald føyde på følgende tekst: «PELOSI STAMMER SEG GJENNOM EN PRESSEKONFERANSE».

- Hva er galt med Nancy Pelosi?

Presidenten Trumps personlige advokat og tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani, var en av flere Trump-tilhengere som delte videoen. Først la han ut en melding på Twitter, som han seinere slettet. Så la han ut en melding på sin egen facebookside med følgende tekst: - Hva er galt med Nancy Pelosi? Hun taler helt bisarr.

Giuliani la ut en twittermelding hvor han beklaget å ha spredt en falsk video på Facebook. Trump har ikke beklaget eller slettet sin melding. Det hvite hus har ikke kommentert hendelsen, skriver The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!